Aktualno
StoryEditor

2. Forum poslovnih mogućnosti potiče samozapošljavanje studenata

01. Lipanj 2019.

U organizaciji Hrvatske udruge za franšizno poslovanje, a u suradnji s Visokom školom za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Nikola Šubić Zrinski, 6. lipnja održat će se 2. Forum poslovnih mogućnosti za samozapošljavanje uz 10. Smotru studentskih poduzetničkih inkubatora i studentskih poduzeća.

Hrvatska udruga za franšizno poslovanje drugu godinu zaredom organizira ovu manifestaciju kako bi pomogla nezaposlenima i studentima da svoj poslovni pothvat učine održivijim, a franšiza je odličan način ulaska u poduzetništvo jer se poslovanje temelji na isprobanom modelu. Takav način samozapošljavanja/kupnja franšize moguća je i putem potpora; od mjere do karijere HZZ-e. Statistike pokazuju da više od 90 posto takvih startupa preživi prvih pet godina poslovanja za razliku od samostalnih gdje je stopa preživljavanja jedva veća od 25 posto.

S druge strane Visoka škola Nikola Šubić Zrinski i BIZ-Poduzetnički inkubator (Business incubator Zrinski) već deset godina tradicionalno, organiziraju Smotru studentskih poduzeća i studentskih poduzetničkih inkubatora. Na smotri će sudjelovati brojne visokoškolske ustanove, studentska poduzeća te predstavnici alumni zajednice koji su uspješno pokrenuli poduzeća tijekom studija.

Na Forumu će biti predstavljeni poznati franšizni koncepti s ciljem poticanja samozapošljavanja kod studenata i nezaposlenih osoba te će se održati predavanja, radionice i okrugli stol, panel diskusije  s ciljem poticanja samozapošljavanja studenata i nezaposlenih osoba kroz poznate franšizne modele, ali i kroz otkupljivanje studentskih poduzeća od strane studenata uz potpore za samozapošljavanje, a nakon završenog studija. Za već postojeće poduzetnike pripremljen je ‘Mini franšizni inkubator‘ gdje će dobiti besplatne savjete o kreiranju franšiznog poslovnog modela kao i testirati franšizibilnost poslovanja.

Hrvatska udruga za franšizno poslovanje od 2002. promovira franšizni poslovni model kao sigurniji način pokretanja vlastitog poslovanja radi obuke, treninga i mentorstva u toku poslovanja koje osigurava davatelj franšize. Dok je Visoka škola Zrinski inicijator uspostave programa „Mreža studentskih poduzetničkih inkubatora“, pokrenut 2012. u partnerstvu s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo i investicije, a stručnjaci Visoke škole Nikola Šubić Zrinski prvi u Hrvatskoj, i jedni od rijetkih u Europi, pokrenuli su projekt studentskih poduzetničkih inkubatora sa stvarnim studentskim poduzećima.

18. travanj 2024 00:27