Aktualno
StoryEditor

21. susret članova Liderovog Klub izvoznika u Hrvatskom saboru

02. Ožujak 2017.

Nastavno na tezu predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova kako ta institucija mora postati ’više od mjesta gdje se samo dižu ruke’ Liderov 21. Susret kluba izvoznika održava se upravo u jednoj od dvorana na Markovom Trgu, a jedna od glavnih teza ovog susreta jest uloga Hrvatskog sabora u postavljanju zakonodavnog okvira za veću konkurentnost hrvatskog izvoza.

Sam Božo Petrov, domaćin ovog susreta izjavio je kako iskreno vjeruje kako je upravo izvoz najviše pomogao rastu hrvatskog BDP-a, te čestitao članovima Liderova kluba na tome uspjehu.

Sam Božo Petrov, domaćin ovog susreta izjavio je kako iskreno vjeruje kako je upravo izvoz najviše pomogao rastu hrvatskog BDP-a, te čestitao članovima Liderova kluba na tome uspjehu.

-Vi ste oni koji pokreću zemlju i vjerujem da ćete pomoći nama da i mi pokrenemo reforme potrebne za rast gospodarstva. Jedino izvozom možemo zagarantirati dugoročni gospodarski rast. Ova vlada će se posvetiti uklanjanju barijera koje stoje na putu jačanju izvoza. Vjerujem da jačanje gospodarske diplomatska mreža dodatno može ojačati izvoz. Svaki novac koji zaradite stvara potencijal za otvaranje novog radnog mjesta i znači jedno mjesto manje u avionu za Dublin – poručio je predsjednik Sabora okupljenima, te dodao kako će institucija kojom on predsjeda uvijek izvoznicima stajati na raspolaganju.

[caption id="attachment_260526" align="alignnone" width="750"] Miodrag Šajatović i Božo Petrov[/caption]

-Izvoznici su u zadnje tri godine povećali robni izvoz za čak 3 milijarde eura i u 2016. godini se prihod od izvoza roba, koji je iznosio preko 12 milijardi eura, izjednačio s prihodom od usluga (najvećim dijelom od turizma). Javnost je usmjerena na rast turizma, a izvoznici roba, u tišini, zapostavljeni, ostvaruju odlične rezultate. Kada bi Vlada napravila poseban program poticanja sadašnjih i budućih izvoznika, sigurno je da bi se ’prirodna’ stopa rasta BDP-a bitno povećala. Nedavno smo se uvjerili da se ne smije niti spomenuti mogućnost da se blagim slabljenjem kune hrvatski izvoz učini više konkurentnim. Ako već to nije prihvatljivo niti kao tema za raspravu, od vlasti izvoznici očekuju druge oblike pomoći kao što su pretvaranje HBOR-a u pravu izvoznu banku, provođenje obećane dokapitalizacije HBOR-a, kredite za izvoz po kamati od najviše 1 posto, horizontalne mjere pomoći svima koji se odluče izvoziti. Također, očekujemo i reforme pravosuđa, uprave, olakšanja poslovanja, koje bi se primijenile na sve subjekte u zemlji – izjavio je na  početku samog susreta glavni Liderov urednik Miodrag Šajatović.

Liderov Klub izvoznika pokazao se kao izuzetno korisna platforma za uspostavu suradnje među tvrtkama članicama, a u članstvo kluba od posljednjeg susreta ušle su i tri nove tvrtke; Alarm Automatika iz Rijeke, Spar Hrvatska i Elda iz Nove Gradiške.

>>>Klub izvoznika

18. travanj 2024 16:48