Aktualno
StoryEditor

21st Century Fox povećao ponudu za Sky u natjecanju s Comcastom

11. Srpanj 2018.

Američki medijski div 21st Century Fox (21CF) objavio je u srijedu da je povećao ponudu za preuzimanje europske TV grupe Sky, na 24,5 milijardi funti, nadmašivši time konkrentsku ponudu Comcasta.

Američka kompanija vlasnik je 39 posto udjela u Skyju a poboljšana ponuda odnosi se na preostalih 61 posto. Kompanija čije su dionice izlistane na newyorškoj burzi povisila je ponudu s 10,75 na 14 funti za dionicu Skyja.

"Danas su 21CF i Neovisni odbor Skyja sa zadovoljstvom objavili da su postigli sporazum o povećanoj... gotovinskoj ponudi", priopćeno je u srijedu.

Foxovovom novom ponudom vrijednost Skyja podignuta je na 24,5 milijardi funti (27,7 milijardi eura), nadmašivši time ponudu američkog kabelskog diva Comcasta koji je za britansku tvrtku ponudio 22 milijarde funti.

>>> Disney kupuje Fox za 71,3 milijarde dolara

Foxova dugotrajna nastojanja da preuzme cijeli Sky zakočila je britanska vlada, koja strahuje od ograničenja pluralizma medija i pogoršanja standarda emitiranja, kao i od pretjeranog utjecaja njegova vlasnika, medijskog mogula Ruperta Murdocha.

Murdoch je vlasnik britanskih listova The Times i The Sun, a kritičari smatraju da bi mu stjecanje potpune kontrole nad popularnim informativnim kanalom Sky News dalo preveliki utjecaj u segmentu informativnih sadržaja.Kako bi otklonili tu mogućnost, u Foxu su predložili prodaju poslovanja Sky News Disneyu.

Preuzimanje Skya dodatno je zakomplicirala bitka Walt Disneya i Comcasta za ključnu imovinu 21st Century Foxa. Ako Disney uspije, postat će i vlasnik Foxovog 39-postotnog udjela u Skyu. Satelitska grupa Sky vrlo je primamljiva ponajprije zbog prijenosa nogometnih utakmica engleske Premier Lige, napominje AFP.

20. travanj 2024 11:26