Aktualno
StoryEditor

24 milijuna kuna Međimurskoj i Varaždinskoj županiji za energetsku obnovu i klizišta

08. Lipanj 2018.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar u radnom je posjetu Međimurskoj i Varaždinskoj županiji gdje je uručio ugovore i odluke o sufinanciranju projekata energetske obnove zgrada i sanacije klizišta te  izradu prostornih planova na području te dvije županije, ukupne vrijednosti preko 24 milijuna kuna.

U prostorijama Općine Štrigova, potpredsjednik Vlade i ministar Štromar je načelnicima općina Selnica i Štrigova uručio odluke o sufinanciranju projekata sanacije klizišta vrijedne 1,2 milijuna kuna. Riječ je o projektu sanacije klizišta u Plešivici te projektu sanacije klizišta u Štrigovi. Na svečanosti su dodijeljeni i ugovori za sufinanciranje izrade prostornih planova u Donjoj Dubravi, Kotoribi i Maloj Subotici. Bespovratna sredstva po ovim ugovorima iznose 76.625,00 kuna.

>>> Energetska obnova donosi i 50 posto niže račune za grijanje

Nakon svečanosti uručivanja odluka i ugovora ministar Štromar je u pratnji domaćina i bližih suradnika obišao klizište u Štrigovi za čiju su sanaciju odobrena sredstva u iznosu od 600.000,00 kuna.

Svoj radni posjet ministar Štromar nastavio je u Varaždinskoj županiji gdje je u prostorijama Općine Maruševec zamjeniku varaždinskog župana Robertu Vugrinu, ravnatelju Opće bolnice Varaždin Nenadu Kudeliću te ravnateljicama i ravnateljima s područja Varaždinske županije uručio osam ugovora o financiranju energetske obnove zgrada. Ukupna vrijednost projekata energetske obnove iznosi preko 39 milijuna kuna od čega su 20 milijuna kuna bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj.

>>> Počelo prikupljanje prijedloga za energetsku obnovu zgrada u javnom sektoru

Riječ je o projektima energetske obnove zgrade Vodotornja u Varaždinu te zgrada poliklinike i psihijatrije Opće bolnice Varaždin, PŠ Lovrečan, PŠ Julijane E. Drašković Cvetlin, SŠ Ivanec, OŠ Andrije Kačića Miošića te PŠ Nedeljanec. Uštede energije koje će biti ostvarene ovim projektima kreću se od 50 do čak 80 posto u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe, u prosjeku one iznose 62,84% dok je najčešći prijelaz iz energetskog razreda D u B. Prijave na poziv za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora  bile su moguće od 15. siječnja 2018. do 5. veljače 2018. kada je Poziv, zbog velikog interesa potencijalnih prijavitelja, obustavljen na određeno vrijeme, točnije do 4. rujna 2018. godine.

Dodijeljena su i tri ugovora o sufinanciranju izrade prostornih planova u Gornjem Knegincu, Martijancu i Maruševcu ukupne vrijednosti 106.235,00 kuna te 13 odluka o dodjeli sredstava kapitalne pomoći za sanaciju klizišta na području gradova i općina u toj županiji. Odluke o sufinanciranju projekata preuzeli su gradonačelnici Lepoglave i Novog Marofa te načelnici općina Beretinec, Donja Voća, Gornji Kneginec, Ivanec, Jalžabet, Ljubešćica, Maruševec, Vinica i Visoko. Za navedene projekte sanacije Ministarstvo će dodijeliti gotovo 3 milijuna kuna.

>>> Stotine fasadera nedostaje za energetsku obnovu zgrada

Odluke o sufinanciranju projekata sanacije klizišta dodjeljuju se na temelju Javnog poziva Ministarstva od 26. veljače 2018.  godine a u 2018. godini uz ovih 15 projekta financirati će se njih još 22 za što je u Državnom proračunu predviđeno 10 milijuna kuna. Lista svih odabranih projekata za sanaciju klizišta dostupna je na webu Ministarstva.

Sredstva za izradu prostornih planova dodjeljuju se na temelju javnog poziva Ministarstva od 16. veljače 2018. Prijave na poziv još uvijek se zaprimaju i to do iskorištenja predviđenih sredstava odnosno najkasnije do 30. rujna 2018. godine. U prvom obračunskom razdoblju, točnije do 11. travnja 2018. odobreno je sufinanciranje za 81 prostorni plan i utrošit će se 2.685.170,00 kuna.

Popis općina, gradova i županija koji su dobili financijska sredstva za izradu prostornih planova u 2018. godini – prvo obračunsko razdoblje.

20. travanj 2024 08:07