01. kolovoz 2019.

3. maj neće u predstečajni postupak. Ministar Horvat očekuje rješenje za dva do tri tjedna

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u četvrtak kako 3. maj neće u predstečajni postupak te da je trenutno najvažnije deblokirati račun i osigurati sredstva kojima će se završiti brodovi. 

Na novinarski upit ide li 3. maj u predstečajni postupak Horvat je odgovorio da neće biti predstečajnog postupka.

Upitan slijedi li razdvajanje 3. maja i Uljanika, kazao je kako je "želja da se taj proces dogodi".

"Pravnici rade na tome i kad se konačni model stavi na stol i iskristalizira, mislim da će se tim putem i krenuti", kazao je.

Dodao je kako je sada bitno deblokirati račun, a nakon toga osigurati sredstva kojima će se završiti brodovi".

Izvijestio je da su u proces pronalaska rješenja za 3. maj uključeni Ministarstvo pravosuđa i Državno odvjetništvo te kako je siguran da će u sljedećih dva do tri tjedna biti pronađeno rješenje za 3. maj.

Odgoda ročišta

Ročište radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečaja u Brodogradilištu 3. maju odgođeno je za 26. rujna, odlučio je u četvrtak Trgovački sud u Rijeci.

Dogovoreno je da se u Ministarstvu gospodarstva do 29. kolovoza utvrdi model financijske konstrukcije i drugih preduvjeta za nastavak proizvodnje.

Do 29. kolovoza treba se pronaći model nastavka deblokade računa Brodogradilišta 3. maj, isplate zaostalih plaća radnicima te s naručiteljima nedovršenih brodova u riječkom brodogradilištu utvrditi način njihova dovršetka i plaćanja.

Predstavnici Uprave Brodogradilišta i Ministarstva gospodarstva najavili su da nastavljaju s intenzivnim radom na pretpostavkama za nastavak proizvodnje, a sindikalisti su izrazili zadovoljstvo jutrošnjom odlukom Vlade, podrškom Ministarstva gospodarstva i Jadranbroda te potvrdili da su spremni za nastavak rada u brodogradilištu.

Odluka o odgodi donesena je nakon što je Vlada jutros donijela zaključak o uključivanju u proces deblokade računa, pripremu i pokretanje proizvodnje te dovršetak započetih gradnji u 3. Maj Brodogradilištu.

Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice Vlade podsjetio kako se krajem srpnja 3. Maj Vladi obratio dopisom kojim se traži izdavanje državnih jamstava za deblokadu računa, pripremu i pokretanje proizvodnje te dovršetak započetih gradnji u 3. Maju.

Kazao je i kako je riječ o tvrtki koja je krajem 2017. završila restrukturiranje, sukladno pravilima o restrukturiranju poduzetnika u poteškoćama, te o tvrtki čiji je poslovni račun već duže vrijeme u blokadi.

"3. maj za razliku od Uljanika nije prezadužena kompanija i da nije bilo onih pozajmica Uljaniku ono bi moglo normalno funkcionirati jer su i sadašnji i potencijalni kupci izrazili interes i spremnost za završetak brodova, a postoji i interes za gradnju novih brodova", kazao je premijer.