Aktualno
StoryEditor

30 milijuna kuna za obnovu Medvedgrada

08. Prosinac 2018.

Javna ustanova Park prirode Medvednica i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike spremaju projekt uređenja Medvedgrada vrijedan 30 milijuna kuna, financiran sredstvima EU.

>>>S kauča do mora na dva kotača

Ukupna vrijednost projekta je 37.726.252,75 kuna, od čega je 29.695.351,77 kuna ukupni prihvatljiv trošak, EU fond za regionalni razvoj dao je 24.223.502,00 kuna bespovratnih sredstava, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost - 2.921.296,22 kuna.

Do sedamdesetih godina prošlog stoljeća Medvedgrad je bio prepušten propadanju, kada počinju arheološka istraživanja lokaliteta. Tijekom devedesetih godina Medvedgrad je obnovljen te je dobio današnji izgled. Ipak, tek povlačenjem sredstava iz EU, ostvarena je mogućnost da se napokon u okviru Medvedgrada uredi Centar za posjetitelje.

Projekt obuhvaća uspostavu posjetiteljskog centra na prostoru srednjovjekovnog grada Medvedgrada i nadogradnju održive posjetiteljske ponude Parka.

Centar će sadržavati:

  • Informacijski centar sa suvenirnicom i sanitarnim čvorom - prihvat i informiranje o Parku
  • Suvremeno opremljenu multifunkcionalnu dvoranu - za održavanje stručnih skupova, prezentacija i edukativnih radionica
  • Središnji burg na otvorenom - za održavanje raznih manifestacija
  • Ugostiteljski objekt
  • Multimedijalne izložbe - interpretacija tajanstvenih priča o planini i čovjeku i prirodi koja ga okružuje

>>>Srednjovjekovni dani na Medvednici

Glavni sadržaji Centra za posjetitelje Medvedgrad bit će smješteni na tri lokacije u Medvedgradu. Tako će primjerice u Južnoj kuli biti realiziran stalni postav izložbe: „U kraljevstvu drevnih šuma”, a na kruništu Južne kule biti će Vidikovac. U prostoru Velikog Palasa biti će stalni postav izložbe „Začarana povijest”, ali i multifunkcionalna dovrana te ugostiteljski prostor. U Malom Palasu planiran je postav izložbe „Tajne drevne planine“ sa zanimljivim izloškom Kazalište sjena te prikazom srednjovjekovne smočnice.

24. travanj 2024 06:08