Aktualno
StoryEditor

4. industrijska revolucija: Budućnost komunikacije - AR naočale koje čitaju i tipkaju misli

21. Svibanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Proširena stvarnost prelijeva se iz kamera mobilnih telefona na Facebook stranice. Tako ukratko zvuči vizija Marka Zuckenberga o novoj društvenoj platformi gdje će leće kamere vizalne informacije pretvarati u pisane i obrnuto.

Zvuči potpuno futuristički, ali proširena stvarnost, osim što je glavni ukras najnovijih pametnih telefona, kojim Apple nastoji pomesti konkurenciju, promijenit će i način na koji komuniciramo na ionako tehnološki naprednim društvenim mrežama. To je sljedeći korak evolucije u komunikaciji baziranoj na tehnološkim dostignućima čovječanstva. Stvarno, što kada biste mogli tipkati misli koje vam se pojavljuju u mozgu?

Proširena stvarnost još uvijek to ne čini mogućim, ali..

- Prebacivanje kamere u platformu društvene mreže u kojoj svaki developer može doprinositi proširenoj stvarnosti vrlo je važan korak naprijed. Tehnološke inovacije tako su se i razvijale. PC je platforma za pokretanje različitih programa. Društvene mreže su platforme za različite društvene aplikacije. Pametni telefoni poslužili su aktiviranju mobilnih aplikacija. Sjetite se svih aplikacija koje imate na svojem telefonu. One su postale stvarnost samo zato što je to bila otvorena platforma. Izgradnja platforme bazirane na kameri omogućit će to isto. Otvorit će mogućnost novoj generaciji developera da na njoj izgrade svoje ideje, rekao je Zuckenberg na svojem profilu tijekom konferencije za developere F8.

Mobilnim komunikacijama je povezano oko 5 milijardi ljudi. Otvoreni pristup znanju je samo početak. Time je otvoren put prema korištenju benefita big data, umjetne inteligencije, robotike, internet stvari, autonomnih vozila. Sve to, i mnogo drugih nadolazećih stvari, omogućit će inteligentan i učinkovit svijet. Sada vidljivi horizont dometa i utjecaja promjena predstavit će se na Liderovom Business Forumu: 4. industrijska revolucija koji se 29. svibnja održava u Hrvatskom državnom arhivu.

Bez obzira radi li se o naočalama za proširenu stvarnost ili kameri u mobilnom telefonu koja ima identična svojstva, korisniku se daje mogućnost da o svakom predmetu dobije pregršt informacija - od nutritivnih svojstava jabuke koju drži u ruci ili idejama za preuređenje vlastitog dom nakon snimke tog prostora kamerom.

- Za dvadeset ili trideset godina, pametne telefone zamijenit će pametne naočale koje će služiti za virtualnu stvarnost, proširenu stvarnost. Koristit ćemo ih u svakom aspektu našeg života, kaže znanstvenik tvrtke Oculus, Michael Abrash.

>>>4. industrijska revolucija je tu, a gdje ste vi?

- Kako bi se tako nešto postignulo potrebna su prava otkrića u optici i iluminaciji, i hrpi drugih stvari, kaže Mike Schroepfer. Naočale koje će se koristiti za proširenu i virtualnu stvarnost Facebook doista planira napraviti, ali do njihove primjene proći će desetak godina. Do tada, pojasnio je Schroepfer, koristit će se kamere za proširenu stvarnost kakve se već koriste na FB-u i Snapchatu. Kako će financijski izgledati razvoj platforme baziran na proširenoj stvarnosti, Schroepfer nije otkrio. Rekao je tek kako će svim developerima biti dostupna najnovija tehnologija i ogromne baze koristnika gdje će moći testirati svoje izume.

https://www.youtube.com/watch?v=wDTs51XLeQs

Pomisliti nešto, umjesto natipkati poruku na telefonu, to je ideja o kojoj u Facbooku pričaju, ali i tehnologija koju razvijaju. Naprava za čitanje misli, nešto je što je u fokusu Facebookovog istraživačkog laboratorija Building 8 koji vodi Regina Dugan.

- Zvuči malo zastrašujuće? Naravno. To je vrlo važno, pa stoga ako ne uspijemo, bit će to bolan poraz, rekla je na konferenciji Dugan.

>>> 4. industrijska revolucija: Robotičari upozoravaju, umjetna inteligencija mogla bi nas koštati glave

Pa kakve onda veze ima mogućnost čitanja misli s naočalama za proširenu stvarnost? Te naočale nemaju tipkovnicu ni napravu za upravljanje svim njezinim mogućnostima. Naočalama za proširenu stvarnost, koje će zamijeniti pametne telefone, upravljat ćemo zjenicama oka i mislima koje nas pokreću u stvarnoj i proširenoj stvarnosti.

23. travanj 2024 13:03