13. svibanj 2019.

4. industrijska revolucija: Evolucija poslovanja briše granice između fizičkog i virtualnog

U središtu četvrte industrijske revolucije je digitalna transformacija, koja nikako nije samo disrupcija tradicionalnih poslovnih modela već prije evolucija poslovanja koja briše granice između fizičkog i virtualnog. Stara poslovica kaže da samo promjena stalna jest i to je danas definitivno istina, pri čemu je opći dojam kako intenzitet promjene nikad nije bio ovako brz, ali i kako nikad više neće biti ovako spor.

Digitalne poslovnice

Tehnološke inovacije stalne su i nezaustavljive te mijenjanju apsolutno svaku industriju. Najviše koristi od toga imaju korisnici koji žele brže, jednostavnije, praktičnije i intuitivnije korisničko iskustvo. Što to znači za tradicionalne industrije? Automatiziranu i robotiziranu ‘radnu snagu‘ u prerađivačkoj industriji, samovozne automobile, a za bankarstvo digitalne poslovnice.

Prvi korak prema tome u Hrvatskoj je napravila Addiko banka, predstavivši potkraj veljače Addiko Virtualnu poslovnicu, u Hrvatskoj jedinstvenu digitalnu poslovnica koja omogućava potpuno digitalan kreditni proces. Klijenti svih banaka tako mogu u samo nekoliko koraka podignuti kredit do 40.000 kuna ili otvoriti tekući račun u Addiko banci. Cijeli proces odvija se potpuno online, bez potrebe odlaska u fizičku poslovnicu, a sve što korisniku treba je osobna iskaznica, mobilni telefon ili računalo s kamerom, token za ulazak u aplikaciju internetskog bankarstva matične banke te samo 30-ak minuta vremena.

Pomicanje granica

Addiko svake godine predstavlja barem jednu uslugu kojom pomiče granice bankarstva. Počeo je s odobrenjem kredita za samo 30 minuta samo uz osobnu iskaznicu, nastavio s plaćanjem računa putem Vibera, a digitalnu transformaciju potvrđuje s virtualnom poslovnicom pokazujući kako bankarstvo budućnosti izgleda već danas.