Korona i biznis
05. svibanj 2019.

4. industrijska revolucija: Jesu li podaci nova nafta ili obnovljivi izvori energije?

Svi smo čuli da su podaci nova nafta. Izvorno je ta analogija upućivala jednostavno da je nafta imala revolucionaran učinak u svoje vrijeme jednako kao što u suvremeno doba imaju podaci. No, toliko se uvriježila da sada svi bez promišljanja izgovaraju tu rečenicu.

- Podaci su nedvojbeno pokretačka snaga digitalne transformacije i 4. industrijske revolucije ... i tako nastade kovanica „nova nafta“ ... no, gdje su sličnosti, gdje su razlike, je li baš tome tako...!? - pita se Vlado Rendulić, član Uprave APIS IT za poslovne operacije i velike informacijske sustave.

Navodi kako se čak i pri površnoj analizi može uočiti jedna velika razlika među njima: Dostupnost i budućnost nafte ograničena je, a podaci? Čini se da su mogućnosti korištenja podataka beskonačne. Puno bi bolja analogija bila s obnovljivim izvorima energije koji su jednako tako beskonačni, a ni njihov potencijal nije još iskorišten.

To potiče da se zapitamo gdje su druge sličnosti: što je s vrijednošću, vlasništvom, posjedom, plodoživanjem, zakonitom i nezakonitom uporabom... Kakve nam „rafinerije“ trebaju, kakve proizvode i kakve „derivate“ trebamo, ima li entropije, kakvi su nusprodukti, a što je s „ekologijom“,  događa li nam se neki drugi „efekt staklenika“... što je s mikro i makroekonomskim učincima...!?

Puno je pitanja, imamo li i odgovore, saznajte na predavanju koje će Vlado Rendulić održati na trećem izdanju business foruma 4. industrijska revolucija  17. svibnja u zagrebačkom Branimir centru.

Prijavite se!

______________________

Vlado Rendulić, član Uprave APIS IT za poslovne operacije i velike informacijske sustave. Dugodišnje iskustvo u javnim tvrtkama, državnoj upravi, sustavu nacionalne sigurnosti i međunarodnim organizacijama. Iskustvo u području kriznog menadžmenta, međuresorne suradnje, obradama podataka i informacija te izradama izvještajnih procjena i analiza. Specijalost u implementaciji i primjeni međurodnih normi iz područja organizacije, kvalitete i sigurnosti. Veteran Domovinskog rata, pričuvni časnik Oružanih snaga RH, case manager Obrane generala Mladena Markača pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu. Doktorand Ekonomskog fakulteta u Zagrebu iz područja ekonomije podataka.