Aktualno
StoryEditor

4. industrijska revolucija: Jesu li podaci nova nafta ili obnovljivi izvori energije?

05. Svibanj 2019.

Svi smo čuli da su podaci nova nafta. Izvorno je ta analogija upućivala jednostavno da je nafta imala revolucionaran učinak u svoje vrijeme jednako kao što u suvremeno doba imaju podaci. No, toliko se uvriježila da sada svi bez promišljanja izgovaraju tu rečenicu.

- Podaci su nedvojbeno pokretačka snaga digitalne transformacije i 4. industrijske revolucije ... i tako nastade kovanica „nova nafta“ ... no, gdje su sličnosti, gdje su razlike, je li baš tome tako...!? - pita se Vlado Rendulić, član Uprave APIS IT za poslovne operacije i velike informacijske sustave.

Navodi kako se čak i pri površnoj analizi može uočiti jedna velika razlika među njima: Dostupnost i budućnost nafte ograničena je, a podaci? Čini se da su mogućnosti korištenja podataka beskonačne. Puno bi bolja analogija bila s obnovljivim izvorima energije koji su jednako tako beskonačni, a ni njihov potencijal nije još iskorišten.

To potiče da se zapitamo gdje su druge sličnosti: što je s vrijednošću, vlasništvom, posjedom, plodoživanjem, zakonitom i nezakonitom uporabom... Kakve nam „rafinerije“ trebaju, kakve proizvode i kakve „derivate“ trebamo, ima li entropije, kakvi su nusprodukti, a što je s „ekologijom“,  događa li nam se neki drugi „efekt staklenika“... što je s mikro i makroekonomskim učincima...!?

Puno je pitanja, imamo li i odgovore, saznajte na predavanju koje će Vlado Rendulić održati na trećem izdanju business foruma 4. industrijska revolucija  17. svibnja u zagrebačkom Branimir centru.

Prijavite se!

______________________

Vlado Rendulić, član Uprave APIS IT za poslovne operacije i velike informacijske sustave. Dugodišnje iskustvo u javnim tvrtkama, državnoj upravi, sustavu nacionalne sigurnosti i međunarodnim organizacijama. Iskustvo u području kriznog menadžmenta, međuresorne suradnje, obradama podataka i informacija te izradama izvještajnih procjena i analiza. Specijalost u implementaciji i primjeni međurodnih normi iz područja organizacije, kvalitete i sigurnosti. Veteran Domovinskog rata, pričuvni časnik Oružanih snaga RH, case manager Obrane generala Mladena Markača pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu. Doktorand Ekonomskog fakulteta u Zagrebu iz područja ekonomije podataka.

23. travanj 2024 13:06