Aktualno
StoryEditor

4. industrijska revolucija: Superračunalo Watson dobilo posao u tvornici

17. Svibanj 2017.

Kompanija IBM u svoje superračunalo Watson integrirala je IoT sustav. Inovativan alat omogućuje kognitivni vizualni pregled, a ideja je proizvođačima ponuditi pomoć ‘kognitivnog asistenta‘ kako bi se smanjile greške i povećala kvaliteta proizvoda. U ranoj proizvodnoj fazi, tijekom testiranja Watson je skratio vrijeme provjera ispravnosti za 80 posto, a greške u proizvodnji su se smanjile 7 do 10 posto, piše Design News.

Na Liderovoj konferenciji 4. industrijska revolucija koja će se održati 29. svibnja u Hrvatskom državnom arhivu uz direktora IBM-a Hrvatska Damira Zeca, sudjelovat će i IBM-ovac Peter Harrison koji ima dvadesetogodišnje iskustvo rada na integraciji pametnih rješenja u poslovanje tvrtki, a u posljednje vrijeme promovira Watson rješenja. Na konferenciji će prvi put u Hrvatskoj održati predavanje o primjeni kognitivnih rješenja Watson u stvarnom svijetu te će izložiti kako koristiti nove tehnologiji u industriji.

Sustav koristi kameru ultravisoke razlučivosti te koristi kognitivne sposobnosti Watsona za stvaranje alata koji fotografira proizvode dok se oni kreću kroz proizvodnju i montažu. Zajedno s inspektorima, Watson prepoznaje nedostatke u proizvodima, uključujući ogrebotine i oštećenja.

Rješenja koja kreiraju ABB i IBM namijenjena su kao pomoć tvrtkama da poboljšaju kontrolu kvalitete, smanje zastoje te povećaju brzinu i proizvodnju.

- Ovo se može primjenjivati u raznim industrijama, uključujući elektroničku i automobilsku industriju, kazao je Bret Greenstestein, izvršni direktor za IoT u IBM-u. Sustav kontinuirano uči na temelju ljudske procjene kako bi uočio greške u slikama. Alat je osmišljen kako bi pomogao proizvođačima da postignu razinu specijalizacije koju nisu mogli postići do sada.

Prema podacima IBM-a, više od polovice provjera kvalitete proizvoda uključuju neki oblik vizualne potvrde. Vizualna provjera osigurava da su svi dijelovi u ispravnom položaju, imaju pravi oblik, boju i teksturu, te nemaju ogrebotine, rupe ili strane čestice. Automatizaciju vizualne provjere teško je provesti zbog količine i raznolikosti proizvoda. Osobito ako se uzme u obzir da greške mogu biti bilo koje veličine.

>>> Industrija 4.0: Umrežene tvornice budućnosti višestruko produktivnije

- Postoji nekoliko komponentni. Možete definirati raspon slika i pohranjivati ih u Watson. On zaključuje je li proizvod dobar ili neispravan, kazao je Greenstein.

Krajnji cilj je održati Watsona na kontinuiranoj krivulji učenja

- Možemo ga postaviti na različite proizvodne linije, a možemo ga trenirati na terenu i predložiti promjene kako bi sustav bio pametniji i stvaranjem razvio proces inspekcije, dodao je Greenstein.

IBM je kreirao stratešku suradnju s kompanijom ABB, kojoj je cilj kombinirati domenu znanja koju posjeduje ABB i digitalna rješenja IBM-ove umjetne inteligencije i strojeva koji imaju sposobnost učenja. Prva dva zajednička industrijska rješenja dizajnirana su kako bi stvorili kognitivna rješenja u stvarnom vremenu. Rješenja koja kreiraju ABB i IBM namijenjena su kao pomoć tvrtkama da poboljšaju kontrolu kvalitete, smanje zastoje te povećaju brzinu i proizvodnju. Cilj je poboljšati sadašnje sustave koji prikupljaju podatke, te umjesto toga koristiti Watsona koji je dizajniran da razumije prikupljene podatke i poduzme mjere kako bi se smanjili neučinkoviti procesi i suvišni zadaci.

Greenstein smatra da je Watson samo početak. Kroz određeni period, strojevi s umjetnom inteligencijom će preuzeti zadatke.

- Otkrili smo širok spektar primjene. Radimo s dronovima koji pregledavaju prometne tokove u maloprodaji kako bi analizirali stvari koje je teško analizirati sa stajališta čovjeka. Također, primjenjujemo mogućnosti Watsona za prediktivno održavanje.

20. travanj 2024 04:11