Aktualno
StoryEditor

4. Konferencija o izvozu: Više od 99.999… posto kupovne moći čeka izvan Hrvatske

20. Lipanj 2017.

Američka Administracija za međunarodnu trgovinu na svojim službenim stranicama (fact sheet) ističe niz prednosti izvoza, dok istovremeno nuka male i srednje poduzetnike da se ugledaju na svoje snažnije partnere i krenu u nikad bliži svijet. Temeljne smjernice i promišljanja američke Administracije o izvozu prenosimo u potpunosti uz slobodno prilagođavanje domaćim uvjetima:

Pristup: Danas, napredak u financiranju trgovine, internet i trgovinski sporazumi dramatično otvaraju pristup tržištima diljem svijeta.

Potražnja: Više od 99.999.. posto kupovne moći je smješteno izvan granica Hrvatske (arbitrarna procjena autora).

Profit: Izvoz je profitabilan za kompanije svih veličina. U prosjeku, prodaja raste brže, stvara se više poslova i zaposlenici zarađuju više nego u tvrtkama koje ne izvoze. Oslonjenima na strana tržišta teže je propasti.

Konkurentnost: Hrvatski proizvodi su poznati i priznati po kvaliteti, Hrvati su štovani zbog poštenja, inovacija i razumnog poslovanja?

Opstanak i izbjegavanje rizika: Tvrtke orijentirane izvozu jednostavno preživljavaju duže i bolje trpe lokalne fluktuacije, što je konsenzus i živa istina pogledali unutar ili preko ograde. Mali i srednji (SME) izvozno orijentirani poduzetnici generiraju većinu poslova u posljednjim desetljećima, sugerira Administracija.

4. KONFERENCIJA O IZVOZU

Najvažnija je godišnja aktivnost Liderova Kluba izvoznika, projekta pokrenutog prije pet godina da bi senzibilizirao javnost, osobito donositelje političkih i ekonomskih odluka, o potrebi snažna poticanja izvoza kao preduvjeta rasta gospodarstva i BDP-a. Osim članova Kluba na konferenciji će sudjelovati drugi izvoznici te predstavnici Vlade, ministarstava i financijskih ustanova i parlamentarnih stranaka. Konferencija o izvozu održava se pod geslom ‘Pametni znaju čemu služi izvoz‘ da bismo dodatno upozorili na to da je upravo rast izvoza u protekle tri godine bio najvažniji čimbenik s pomoću kojega je ostvaren rast BDP-a. Program Konferencije koncipiran je tako da nositelje političkih i ekonomskih odluka upozori na ‘uska grla‘ koja usporavaju izvoz te da ujedno izvoznicima bude korisna u smislu ukazivanja na mogućnosti snažnijeg prodora na strana tržišta. Stoga smo napravili programski koncept u kojemu će se ravnopravno smjenjivati izvoznici sa svojim konkretnim problemima, rješenjima i uspješnim vlastitim primjerima te govornici koji će prezentirati nove izvozne mogućnosti, dozvoljene mjere za poticanje izvoza i financijske rezultate poslovanja izvoznika u 2016. godini.

02. svibanj 2024 23:05