Aktualno
StoryEditor

43,5 milijuna kuna poticaja za zapošljavanje osoba s invaliditetom

27. Studeni 2017.

Ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) Damira Benc potpisala je u ponedjeljak u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava ugovore o sufinanciranju programa za održavanje zaposlenosti i otvaranje novih radnih mjesta vrijedne 43,5 milijuna kuna, a potpisivanju je prisustvovao ministar Marko Pavić.

Ugovori su potpisani s čelnim ljudima sedam zaštitnih radionica, a ukupan iznos ugovora za programe za održavanje zaposlenosti i otvaranje novih radnih mjesta za osobe s invaliditetom veći je za 10 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu.

>>> HUP – nove kvote za zapošljavanje stranaca; obrazovnom reformom do zapošljavanja domaćih

Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom predviđeno je osnivanje zaštitnih radionica s ciljem zapošljavanja osoba s invaliditetom koje nisu zapošljive na otvorenom tržištu rada i kojima je potreban najveći stupanj podrške.

Zapošljavanje osoba s invaliditetom u zaštitnim radionicama podrazumijeva zapošljavanje prilagođeno njihovim sposobnostima i potrebama. Ravnateljica Benc i ministar Pavić ističu da je krajnji cilj ovih ugovora kao i svih aktivnosti Zavoda i Ministarstva integrirati i maksimalno omogućiti osobama s invaliditetom da uđu i ostanu na tržištu rada. Pavić pritom naglašava i važnost Zakona o profesionalnom vještačenju, koji je u drugom saborskom čitanju, a kojim se radi iskorak u jačanju centara za profesionalnu rehabilitaciju u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci kako bi oni postali regionalni centri koji će jačati integraciju osoba s invaliditetom na tržištu rada.

Ravnatelj ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO, Josip Držaić u ime potpisnika ugovora kazao je da su zaštitne radionice novac dobile "brzo, efikasno i nikada ranije".

>>> Plava laguna počela zapošljavanje za 2018.: U ponudi 750 ugovora, 311 na neodređeno

"Od kada je Vlada premijera (Andreja) Plenkovića, drugu godinu za redom, bez  obzira i na kadrovske promjene u ministarstvima, vrlo brzo i efikasno su se proveli natječaji i novac se dodijelio zaštitnim radionicama. To treba istaknuti, jer bilo je i po četiri i pet godina da, iako su imale pravo, radionice nisu dobile taj novac", pohvalio je Držaić Vladu i Ministarstvo.

Navodi kako su ranijih godina novac na koji su radionice imale pravo, temeljem zakona i propisa, uvijek "pojele neke tehničke raspodjele u proračunu".

Ugovore su, osim Držaića potpisali i i ravnatelj Srednje strukovne škole Varaždin Dražen Košćak, ravnatelj ustanove za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom  "Des" Tomislav Bogović, ravnatelj ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje "Suvenir arbor" Alen Baščevan, ravnateljica ustanove za zapošljavanje osoba s invaliditetom "Tekop nova" Mihaela Zubić, direktorica "Lade d.o.o." za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Vesna Federer – Budimčić i Branko Puklavec, direktor " Hrast Export Puklavec d.o.o.", društva za obradu, otkup i trgovanje drvetom i drvenim prerađevinama.

25. travanj 2024 05:54