Aktualno
StoryEditor

48 sati: Primjeri dobre prakse za ‘građanski proračun‘ i uređenje obalnog pojasa

23. Studeni 2017.

Kako promišljeno urediti gradski obalni pojas, a kako građanima omogućiti sudjelovanje u donošenju proračuna, prve su teme o kojima se pod zajedničkom nazivnikom ‘primjeri dobre prakse‘, govorilo na devetom po redu godišnjem susretu gradonačelnika i poduzetnika u organizaciji Lidera koja od jutros traje u Vodicama.

>>>FOTO: Započeo 9. godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika – 48 sati

O uređenju obalnog pojasa Vodice-Srima-Prvić govorio je Marko Lugović, pročelnik Upravnog odjel za komunalno uređenje, vodni sustav, zaštitu okoliša i graditeljstvo Grada Vodica, rekavši kako su se odlučili na studiozni pristup uređenja teritorija te pristupili uređenju šesnaest područja plaža i luka. Turistički orijentiranim Vodicama plaže su osnovni resurs, a novouređena plaža Srima kojom upravlja gradsko komunalno poduzeće proglašena je najboljom na Jadranu. Rekao je Lugović kako su na toj, popularnoj vodičkoj Plavoj plaži i drugim plažama u i oko grada uređeni brojni sportsko-rekreativni i ugostiteljski sadržaji, dječja igrališta te omogućen pristup osobama s invaliditetom.

[caption id="attachment_305918" align="aligncenter" width="750"] Marko Lugović[/caption]

Pohvalio se i kako na dvije lokacije postoje plaže za pse te zaključio da je u ovom trenutku plažnoj svrsi privedeno deset posto ukupnog obalnog pojasa Vodica i da im je cilj urediti što više plaža. Uz uređenje plaža, promišljaju u Vodicama i o obrani od podizanja mora te pripremaju projekte kojima bi se sredstvima iz EU fondova financiralo smanjenje utjecaja klimatskih promjena na obalni pojas.

Građani Pazina sudjeluju u stvaranju gradskog proračuna

Gradonačelnik Pazina Renato Krulčić okupljene je informirao o dobroj praksi participativnog budžetiranja, sudjelovanja građana u kreiranju proračuna, koja pod projektnim nazivom Pazi(n) proračun! traje od 2014. godine. Rekao je kako im je cilj bio s građanima iskomunicirati njihove stvarne potrebe te da građani svojim prijedlozima imaju priliku odlučivati o malim komunalnim akcijama.

[caption id="attachment_305917" align="aligncenter" width="750"] Kristijan Jurjako, Renato Krulčić[/caption]

>>>Otvorena konferencija 48 sati – Turk: Udruga gradova želi poslati poruku da je partner građanima

Tribine se održavaju u prostorijama mjesnih odbora, predstavnici grada na razumljiv način objašnjavaju građanima strukturu i funkcioniranje proračuna, održavaju se fokusne radionice, a korist koja proizlazi iz takve prakse jest da su građani uključeni u donošenje odluka, da raste povjerenje u institucije te da se proračunski novac troši transparentno. Gradonačelnik je ispričao da projekt uključuje i novu internetsku stranicu na kojoj je svima dostupan detaljan prikaz proračunskih stavki, da se objavljuje i tiskani vodič za građane s osnovnim pojmovima i sadržajem proračuna te da je pazinski projekt među najboljim primjerima dobre prakse u Europi.

Inovativna rješenja za pametne gradove 21. stoljeća

O inovativnim tehnološkim rješenjima za pametne gradove 21. stoljeća govorio je Vedran Kružić, voditelj projekta Smart cities Hrvatskog telekoma. Apostrofirao je HT-ovo rješenje u funkciji prikupljanja otpada i rekao kako je ta inovacija u ovom trenutku najrazvijenije rješenje tog tipa u svijetu te da je na EXPO-u u Barceloni privuklo ogroman interes. Spomenuo je i razvoj pametnih autobusnih stanica, rješenja za punjenje električnih automobila i mnoga druga koja građanima pametnih gradova omogućuje dostupnije i jeftinije usluge.

[caption id="attachment_305999" align="aligncenter" width="750"] Vedran Kružić[/caption]

Građani su bili u fokusu i prezentacije Hrvoja Maleša, direktora direkcije Hrvatske poštanske banke, najveće domaće banke na hrvatskom tržištu koja planira daljnji razvoj, širenje i jačanje novih kanala.

[caption id="attachment_305945" align="aligncenter" width="750"] Hrvoje Maleš[/caption]

Rekao je uz ostalo kako HPB ima najnaprednije mobilno bankarstvo na tržištu, da su jedina banka koja je mrežom poštanskih ureda dostupna u skoro svakom malom mjestu te da vjeruje da će za godinu dana tržišni udio premašiti 15 posto.

19. travanj 2024 07:56