23. veljača 2018.

5. Dan karijera: Freelancing je i sadašnjost i budućnost

Više panel diskusija s temom freelancinga u digitalnom dobu i posebna radionica za studente o digitalnom marketingu, obilježili su peti Dan karijera Sveučilišta u Dubrovniku, na kojima su sudionici bili poduzetnici, predstavnici vodećih hrvatskih tvrtki i alumni Sveučilišta.

Uvodni panel okupio je: televizijskog novinara i urednika Gorana Milića, Karlu Andrić iz Hrvatskog društva nezavisnih profesionalaca, Marijanu Puljas iz Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA-e i suosnivačicu i CEO agencije Startaparat Helenu Rosandić.

>>>Peti Dan karijera u Dubrovniku u znaku freelancinga

- U moje je vrijeme radno mjesto bilo najveća želja mladog čovjeka i njegovih roditelja. Danas svi mladi ne traže radno mjesto. I prije i danas smo se bunili da su plaće male, ali se imalo radno mjesto. Uvijek ističem da u Hrvatskoj ima milijun poslova, ali nema milijun radnih mjesta kao što je bilo u prijašnjem sistemu. Podržavam freelancing i mislim da je vrijeme radnih mjesta gotovo. U medijima će biti 70 posto freelancera koji će raditi na tri, četiri radna mjesta, rekao je jedan od najpoznatijih novinara na našim prostorima Goran Milić i poručio studentima kako moraju pristupati poslu bez straha i biti drukčiji od ostalih, tražiti teme koje nitko ne istražuje.

Dodao je kako ga se često pita trebaju li mladi ići u Irsku na što je odgovorio potvrdno. Zanimljivo je bilo čuti njegovo mišljenje o iseljavanju mladih iz Hrvatske. Tako je istaknuo kako ga često pitaju što misli o odlasku mladih u Irsku.

- Podržavam odlazak mladih, ako pođete naučit ćete engleski i to vam povećava tržišđnu vrijednost. Steći ćete radne navike jer se tamo radi po deset sati, a ovdje četiri sata, osim ako ne radite u privatnika. Pobijedit ćete strah i proširit će vam se vidici, zaključio je Milić.

Karla Andrić iz Hrvatskog društva nezavisnih profesionalaca pričala je o terminu coworking – gdje više osoba dijele infrastrukturu – urede, stolove, ali i svoje znanje. Govorila je i o prednostima i nedostatcima freelancinga, ali je i prezentirala Društvo, pozivajući studente da im se obrate za bilo kakvu pomoć, te da sudjeluju u njihovim edukacijama.

Marijana Puljas iz agencije DURA prezentirala je koje potpore nude budućim freelancerima i poduzetnicima, dok je suosnivačica i CEO agencije Startaparat, inače partnerske agencije tvrtke Bruketa&Žinić&Grey, Helena Rosandić studentima poručila kako je njezina karijera krenula drukčije nego je ona zamišljala, te kako je bitno prihvaćati svake poslove, jer sve što nauče i saznaju će stvoriti novu priliku.

- Nemojte se bojati pogriješiti, ako imate neku ideju probajte, povežite se s drugima, budite hrabri. Trudite se stjecati nova znanja i vještine, sve će vam koristiti, zaključila je Rosandić.