Aktualno
StoryEditor

5 stvari o politici koje možemo naučiti od čimpanzi

22. Kolovoz 2018.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=Fv71JevtR-0[/embed]

BBC ima simpatičan tekst koji uspoređuje neke prakse koje primjenjuju političari, a koje su također primijećene kod majmuna.

1. Drži prijatelje blizu, a neprijatelje još bliže

Politika u svijetu čimpanzi također uključuje mnogo mijenjanja saveza (stranaka), a kako bi se došlo na vrh, potrebno je ponekad se okrenuti protiv prijatelja i prigrliti svoje neprijatelje. Većina je saveza u majmunskom svijetu sklopljeno iz potrebe, a ne zbog prijateljstva.

2. Za saveznika treba odabrati nekoga slabog, a ne jakog

Čimpanze često sklapaju ‘minimalne pobjedničke koalicije‘, primjerice, dvije slabe čimpanze napast će jednog snažnog protivnika, umjesto da se jedna slaba čimpanza udruži s jakom. To je jednostavna računica, pogotovo kada se uzme u obzir kasnija podjela plijena.

3. Dobro je da vas se boje, no bolje je biti voljen

Čimpanze-vođe mogu izazivati strah i voditi na osnovu snage, no takvi neće trajati dugo. Uspješan vođa skuplja podršku mase tako što je istovremeno nježan i strog.

4. Treba podijeliti plijen

Vođe koji najduže vladaju su oni koji imaju čime kupiti podršku. Jedan je čimpanza tako vladao 12 godina, raspoređujući meso iz lova svojim podanicima.

5. Vanjske prijetnje mogu povećati podršku (ako su stvarne)

Kada su suočene s vanjskom prijetnjom, grupe primata se drže zajedno i zaboravljaju svoje unutarnje prijepore (baš poput političkih stranaka).

25. travanj 2024 15:29