26. rujan 2018.

500 najboljih: Ina najuspješnija kompanija u Hrvatskoj prema rezultatima poslovanja 

Ina je prema rezultatima poslovanja iskazanim za prošlu godinu bila uvjerljivo najuspješnija kompanija u Hrvatskoj. To proizlazi iz rang liste koju je sastavio Bisnode za novu publikaciju ‘500 najboljih‘, koje se danas predstavlja na Liderovoj konferenciji Dan velikih planova, a od sutra će biti dostupna čitateljima uz novi broj Lidera.

Ina je lani ostvarila 361 milijun eura novostvorene vrijednosti, što je 45 posto više nego lani, i 32 milijuna eura više od drugoplasiranog PBZ-a. No, to je 40 milijuna eura manje od prošlogodišnjeg pobjednika, Zagrebačke banke, koja se spustila na četvrto mjesto, iza HEP –ODS-a, a ispred HT-a. Iako su lani poslovale s čak 40 posto manje dobiti, banke i dalje predvode u udjelu novostvorene vrijednosti, koja je veća od milijardu eura.

>>> 500 najboljih: Kako je poslovala elita hrvatskog biznisa u 2017.

Najveći broj kompanija imamo u sektoru trgovine, koji je lani ostvario najveće prihode i imao najviše zaposlenih, ali je prema produktivnosti taj sektor na dalekom 18. mjestu u veleprodaji i još daljem 39. u maloprodaji (od 50 sektora), što dovoljno govori o njegovoj profitabilnosti i visini primanja radnika. Prema svojim performansama pali su svi sektori koji se računaju pod industrijsku proizvodnju osim drvne industrije, koja je blago rasla.

Pala je i profitabilnost sektora energetike, građevine, hrane i brodogradnje, ponajviše jer je ispalo brodogradilište 3. maj, koje je bilo nositelj sektora. Pali su i financijski pokazatelji sektora telekomunikacija i pošte, s time da su HT i HP ostvarili lošije rezultate (HT je pao s trećeg na peto mjesto), a Vipnet je povećao novostvorenu vrijednost jer je tvrtku Vipnet usluge pripojio matičnom poslovanju. Za razliku od hrane, bolje je prošao sektor pića, kao i općenito poljoprivreda. Rasli su i sektori turizma, IT sektor, sektor zapošljavanja te kultura, rekreacija i zabava.

Deset najboljih prema novostvorenoj vrijednosti

1. INA – INDUSTRIJA NAFTE d.d., Zagreb (360.607 €) 2. PRIVREDNA BANKA ZAGREB d.d., Zagreb (329.032 €) 3. HEP – OPERATOR DISTRIBUCIJSKOG SUSTAVA d.o.o., Zagreb (275.814 €) 4. ZAGREBAČKA BANKA d.d., Zagreb (256.743 €) 5. HT d.d., Zagreb (250.836 €) 6. ZAGREBAČKI HOLDING d.o.o., Zagreb (181.475 €) 7. ERSTE&STEIERMARKISCHE BANK d.d., Rijeka (174.978 €) 8. HRVATSKE ŠUME d.o.o., Zagreb (157.420 €) 9. PLIVA HRVATSKA d.o.o., Zagreb (154.380 €) 10. HP – HRVATSKA POŠTA d.d., Zagreb (134.466 €)

 


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]