Aktualno
StoryEditor

54 posto hrvatskih digitalnih stručnjaka preselilo bi u inozemstvo

25. Svibanj 2019.

Digitalni stručnjaci najtraženiji su radnici na svijetu, a priroda njihovog posla dozvoljava im slobodu da putuju svijetom kao digitalni nomadi. Većina ih odabire upravo takav život, pokazuje istraživanje tvrtke Boston Consulting Group i udruženja internetskih stranica za zapošljavanje The Network, prema kojem dvije trećine (54 posto) digitalnih stručnjaka tvrdi kako je zbog napretka u karijeri voljno preseliti se u inozemstvo. Naravno, prvi odabir je SAD, a za petama mu je London.

Svim je digitalnim stručnjacima zajedničko nekoliko karakteristika. Osamdeset posto ih ima sveučilišne diplome, a 68 posto njih su muškarci. Za razliku od uobičajenog mišljenja, najviše bi željeli raditi u velikoj tvrtki, a ne startupu. Samo devet posto njih je na pozicijama višeg menadžmenta, dok ih 41 posto radi na pozicijama bez ikakvih menadžerskih odgovornosti. U prosjeku, 67 posto digitalnih stručnjaka preselilo bi u slučaju bolje prilike za profesionalno napredovanje, no zanimanje za takvo što varira od zemlje do zemlje.

Spremnost na preseljenje najizraženija je kod digitalnih stručnjaka u zemljama u razvoju: oni bi se preselili kako bi imali pristup boljim prilikama za profesionalno napredovanje. Hrvati bi najradile selili u Njemačku, Austriju i Ujedinjeno Kraljevstvo, pokazuje istraživanje.

Kao glavne razloge preseljenja hrvatski stručnjaci ističu financijsku kompenzaciju, dok im sigurnost zaposlenja uopće nije toliko važna, ali im je bitna kreativnost i fleksibilnost na radnom mjestu.

Također je faktor kvalitetna ravnoteža privatnog i poslovnog života, dobri odnosi s kolegama, uvažavanje rada, prilike za profesionalni razvoj, kao i dobri odnosi s nadređenima te zanimljiv posao.

Cijelo istraživanje možete pogledati ovdje.

21. travanj 2024 01:14