Aktualno
StoryEditor

5G tehnologija i pametni gradovi: Prvi pogled na budućnost

15. Travanj 2018.

Novi val širokopojasnog interneta zove se 5G i uskoro će zapljusnuti čitavu bežičnu industriju. Trend se podudara sa sve većim naporom lokalnih vlasti, urbanista i prodavača tehnologije svih vrsta da ‘opamete‘ gradove. Gdje će se te dvije struje najprije susresti? U pametnim gradovima, naravno. Iako postoji jednako strategija za pametne gradove kao i organizacija koje ih predlažu, jedno je jasno - pametni gradovi ovisit će o sveprisutnoj širokopojasnoj povezivosti kako bi podržali čitav niz ključnih usluga.

Gradovi se trenutno suočavaju s nizom značajnih izazova, uključujući povećanje sigurnosti, povećanje energetske učinkovitosti, poboljšanje kakvoće zraka, povećanje učinkovitosti prijevoza i povećanje ukupne kvalitete života za stalne stanovnike i posjetitelje. Poticaj za ‘opamećivanje‘ gradova pokrenut je potrebom rješavanja ovih problema, a komunikacijske mreže bit će ključni alat svim urbanistima, govori Thorsten Robrecht, potpredsjednik Nokije za Wirelessweek.

Usluge pametnog grada zahtijevaju naprednu digitalnu infrastrukturu koja nudi velike podatkovne kapacitete - za državne službe, stanovnike i tvrtke - kojima se može pristupiti s bilo kojeg mjesta u bilo kojem trenutku. S praktičnog stajališta to znači da značajan dio ove infrastrukture mora biti bežičan. Međutim, postojeće mobilne mreže uskoro više neće biti dovoljne u vidu kapaciteta podataka i propusnosti kako bi podržale povećani broj korisnika, uređaja i aplikacija koji se očekuju u većini potencijalnih scenarija pametnih gradova. To će stvoriti čepove koji mogu ugroziti težnje lokalnih vlasti za pametnim gradom.

>>>U novom broju Lidera: 5G – Oružje za uništenje postojećih poslovnih modela

Prirodni odgovor na ovaj izazov je tehnologija 5G, koja obećava znatno povećanje brzine i količine podataka, i ništa manje bitno smanjenje latencije. Kako bi se to ostvarilo, 5G mora koristiti više radijske frekvencije, koje pokrivaju manje geografsko područje ali zato nude mnogo veće brzine prijenosa podataka. Posljedica toga bit će mnogo gušća mreža odašiljača koji će biti smješteni mnogo bliže jedni drugima nego što je uobičajeno u današnjim makro mrežama.

U kontekstu pametnog grada to postavlja neka važna pitanja; od kojih je možda najznačajnije: "Gdje ćemo staviti sve te odašiljače?" Iako ljudi vole imati pristup širokopojasnom internetu gdje god bili, nešto su manje skloni ideji da budu okruženi radioodašiljačima. Posljedično, gradske vlasti, prodavači tehnologije i partneri iz niza industrija traže elegantna rješenja za ovaj izazov, a mnogi su već pokrenuli vlastite probne programe 5G mreža kako bi istražili njene mogućnosti u stvarnom okruženju.

Jedan od zanimljivijih pristupa koji se trenutno istražuje je integracija 5G odašiljača u postojeće gradske elemente: autobusna i tramvajska stajališta te uličnu rasvjetu. Jedna od logističkih prednosti postavljanja odašiljača na rasvjetne stupove je to što su bandere već spojene na električnu mrežu.

>>>Gordana Kovačević: Predlažem premijeru da 5G tehnologiju proglasi strateškim projektom

U pripremi za nadolazak 5G tehnologije, mnogi gradovi i njihovi komercijalni partneri pokrenuli su pokusne programe koji prolaze kroz mnoge izazove s kojima će se susresti kad dođe do šire komercijalne implementacije. Na primjer, integracija 5G i drugih infrastrukturnih inicijativa pametnog grada predstavljaju nove izazove na polju projektiranja. Što treba učiniti s projektnog gledišta kako bi se podržale različite tehnologije na vrlo ograničenom prostoru? Kako možemo nagurati što je moguće više funkcija u svaku točku na najisplativiji način? Kakve vrste materijala treba koristiti da radiosignali prolaze neometano i omogućuju pristup brzim vezama?

Koliko god da su važni odgovori na ta logistička pitanja, bitno je i da sustav izgleda privlačno (kad već ne može biti nevidljiv) ako želimo da ga javnost prihvati. Sustav treba biti izdržljiv i otporan ne samo na hirovitost, nego i zub vremena.

Liderova konferencija Smart Cities 2018

Koliko je koncept ‘pametnoga grada’ zaživio u Hrvatskoj? Koliko je napredovala primjena gradskih aplikativnih rješenja i smart city usluga? Što se radi u vezi s infrastrukturnim rješenjima, prometnim rješenjima i mobilnosti, sustavima javne rasvjete, energetski učinkovitom gradnjom, smanjivanju emisije CO₂ i primjeni obnovljive energije? To i mnogo više saznajte 17. travnja na Liderovoj konferenciji Smart Cities 2018. Broj mjesta je ograničen, prijavite se na vrijeme.

Srećom, za odgovorima na ova pitanja traga se kroz pilot projekte, od kojih mnogi uključuju tvrtke i organizacije koje prethodno nisu imale veliku ulogu u implementaciji mobilnih mreža. Dobavljači mrežne opreme i pružatelji komunikacijskih usluga udružili su se s lokalnim vlastima, industrijskim dizajnerima, sveučilištima i istraživačkim institucijama, proizvođačima elektroničkih komponenti ne bi li iznašli odgovor koji bi zadovoljio struku i javnost.

Osim rješavanja tehničkih izazova, ti projekti nude i priliku za razvoj boljih praksi u područjima kao što su mrežno planiranje, urbanizam, optimizacija troškova, razvoj poslovnih modela i strategije za podjelu troškova implementacije i upravljanja mrežom. Oni također pružaju priliku za razne druge potencijalne dionike u tim projektima da istraže mogućnosti ulaganja prije no što započne široka implementacija.

Jasno je da stari pristup ‘nasađivanja‘ velikih odašiljača jednostavno neće biti adekvatan za potrebe 5G tehnologije, osobito u gusto naseljenim područjima s velikim zahtjevima u pogledu broja korisnika i aplikacija. Pojava 5G mreža srušit će sve prepreke između mrežnog i urbanog planiranja. S obzirom na ubrzanje u komercijalizaciji 5G koje smo vidjeli na tržištu, planiranje pametnih gradova s integriranom 5G mrežom trebalo bi započeti već danas.

19. travanj 2024 18:44