29. kolovoz 2019.

‘67 je previše‘: Vlada priznala potpise, Sabor prebacuje referendum Ustavnom sudu?

Vlada je ‘odobrila‘ prikupljene potpise građanske inicijative ‘67 je previše‘. Temeljem provedene analize vjerodostojno je 708.000 potpisa.

- Broj i vjerodostojnost provjeravalo se na uzorku od 42.000 potpisnika i zahtjeva za raspirivanje referenduma. Temeljem toga, procjenjuje se da je 708.000 vjerodostojnih potpisa. Predlažemo da se ovaj zahtjev odobri i pošalje u daljnju proceduru - rekao je državni tajnik Darko Nekić.

A to znači da je na redu Sabor i saborski Odbor za Ustav. Pretpostavka je da će Sabor tražiti ocjenu ustavnosti traženog referendumskog pitanja. Ustavni sud ima rok od 30 dana za odgovor i donošenje odluke, s time da tu odluku mogu donijeti u roku od 60 dana.

Protivnici referenduma tvrde da pitanje nije u skladu s Ustavnom jer zadire u državni proračun te da postoje i nedefinirani formalno pravni problemi budući da Zakon o referendumu nije ‘osvježen‘. No, ako pitanje dobije blagoslov Ustavnoga suda, Sabor donosi odluku o raspisivanju referenduma koji se održava najranije 20 a najkasnije 40 dana od donošenja te odluke.

Dakle, prema tim vremenskim kriterijima prosinac ove godine mogao bi biti prilično buran budući se tada održavaju predsjednički izbori.