Aktualno
StoryEditor

7000 europskih web stranica prosvjeduje zbog ‘usporavanja interneta‘

30. Lipanj 2016.

Tijelo europskih regulatora elektroničkih komunikacija (BEREC) donijelo je odluku o novim pravilima za "neutralnost interneta" koja prema stručnjacima i aktivistima otvaraju put usporavanju protoka podataka za pojedine usluge kakve su BitTorrent ili VPN.

BEREC će svoj nacrt proslijediti nacionalnim regulatornim agencijama, u našem slučaju HAKOM-u, koji bi trebao povesti javnu raspravu i sudjelovati u razgovorima o neutralnsoti, odnosno "budućnosti interenteta i internetskih usluga".

savenetneutrality.eu

Portali posvećeni tehnologijama ističu da nacrt pružateljima internetskih usluga (ISP) pruža mogućnost trajnog usporavanja BitTorrenta u svrhu optimizacije ukupne "kvalitete prijenosa". Otvara se i pitanje takozvanog "zero ratinga" koji ISP-u omogućuje da svojim aplikacijama i uslugama, ili onima svojih partnera, daje prioritet pred konkurencijom. BoingBoing piše da europski pružatelji internetskih usluga koji koriste "zero rating" u prosjeku svojim korisnicima nude 50 posto manje podatkovnog prometa za istu cijenu u odnosu na ISP-ove u članicama gdje je "zero rating" zabranjen.

"Usporavanje EU"

Aktivisti su u odgovoru na nacrt pokrenuli kampanju "Usporavanje EU" s nadom da će izmijeniti njegov sadržaj. Oni Europljane pozivaju da se uključe u javne konzultacije pod okriljem BEREC-a.

- Mi regulatorima moramo dostaviti tisuće komentara, objasniti im zašto moraju usvojiti snažne smjernice za neutralnost interneta koje ISP-u brane klasno usporavanje prometa ili zero rating - rekao je Holmes Wilson iz neprofitne organizacije "Fight for the Future" (FFTF) za Torrent Freak.

Prema njemu, aktualna pravila bi ponajviše trebala zabrinjavati korisnike BitTorrenta.

- Nova europska pravila o neutralnosti interneta bi trebala zabraniti usporavanje BitTorrenta, ali to ne čine. Ona ISP-u ostavljaju (zakonsku) rupu. ISP može reći da to čini u svrhu ‘upravljanja prometom‘ čak i kad mreže nisu zagušene, zato što im pravila dozvoljavaju usporavanje radi ‘sprječavanja dolazećeg zagušenja‘ - pojašnjava Wilson.

Uz nepovoljnu regulaciju za podatkovni promet u svrhu "razmjene datoteka", predložena pravila pružateljima internetskih usluga također omogućuju uplitanje u promet podataka zaštićenih enkripcijom, uključujući VPN. Drugim riječima, korisnici WhatsApp-a koji aplikaciju koriste za telefonske razgovore putem interneta mogu očekivati narušavanje njihove kvalitete, ukoliko tako odluči ISP. Napokon, u teoriji i prema nacrtu, ISP može usporavati sadržaj koji poželi, dok god on spada u okvire "sprječavanja zagušivanja prometa".

- Stoga, ako je vaš ISP lijen, ili želi koristiti prečice da bi uštedio novac, on može usporiti BitTorrent ili VPN ili Bitcoin ili Tor ili bilo koju drugu klasu prometa koju može identificirati - kaže Wilson čijoj se kampanji za zadržavanje neutralnosti interneta priključilo 7000 europskih web stranica.

16. travanj 2024 06:25