22. listopad 2018.

9. Međunarodna konferencija o digitalizaciji i alternativnom rješavanju sporova

Hrvatska obrtnička komora 23. i 24. listopada organizira 9. Međunarodnu konferenciju ‘Alternativno rješavanje sporova – suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom‘. Konferencijom se u suradnji s Ministarstvom pravosuđa RH i Vijećem Europe uz potporu Odbora za učinkovitost pravosuđa (CEPEJ) obilježava Europski dan civilnog pravosuđa 2018.u RH.

U radu konferencije, koja je jedina takva u regiji, svake godine sudjeluje oko150 sudionika iz Hrvatske te susjednih država i država EU, među kojima su gospodarstvenici, medijatori, suci, odvjetnici, predstavnici i zaposlenici tijela državne uprave i tijela lokalne i regionalne samouprave, predstavnici potrošača, komorskih suradničkih institucija, banaka, osiguravajućih društava i drugi.

>>>Vetturelli: Interna kultura potiče digitalizaciju

Neki od poznatih međunarodnih stručnjaka koji su se odazvali sudjelovanju na konferenciji su Paul Embley iz SAD-a, Agathe Girard-Camilleri iz Francuske, iz Bruxellesa dolaze Luc Hendrickx i Christoph Decker, iz Velike Britanije Graham Ross, iz Poljske Ewelina Wetrys, a iz Irske će se Skype vezom javiti Brian Hutchinson.

Digitalizacija u gospodarstvu, upravi i pravosuđu

Konferencija će i ove godine, u skladu sa suvremenim trendovima naglasak staviti na temu digitalizacije u gospodarstvu, upravi i pravosuđu. Popis svih tema o kojima će se na konferenciji govoriti možete vidjeti na www.hok.hr u programu konferencije, a jedna od široj javnosti najzanimljivijih tema bit će ‘Potrošačko pravo u digitalnom dobu‘.

Važnost te teme prepoznala je i poduprla i Europska komisija i Europski parlament, a u sklopu konferencije sudionici će doznati zašto je tomu tako i što je u tom području važno za trgovce, a što za potrošače.

Uspješno poslovanje e-trgovine

Uvjeti za pokretanje i uspješno poslovanje e-trgovine još je jedna od tema o kojoj će se govoriti na konferenciji, a općenito se o toj temi puno govori kako u EU tako i u Hrvatskoj. Postoje kvalitetni stručnjaci koji mogu osigurati uspješnu implementaciju i provedbu, ali i dalje su hrvatski mali i srednji poduzetnici slabo orijentirani tom segmentu trgovine. Razlog tomu je možda i nedovoljno znanja, primjerice na području zaštite prava potrošača, stoga će sudionici konferencije dobiti pregled najvažnijih informacija na tu temu kao i najvažnije informacije o „pametnim ugovorima“.

Predstavnik ICC-a, jedne od svjetskih najvažnijih arbitražnih institucija u svom će izlaganju govoriti o iskustvima u medijaciji i bitnim razlikama između medijacije i arbitraže u rješavanju trgovačkih sporova.

>>>DESI: Hrvatska među najlošijima u EU po digitalnoj konkurentnosti

Partneri konferencije koja će se održati u Zagrebu, u prostoru Hrvatske obrtničke komore na adresi Ilica 49/I, su EFFECTUS studij financije i pravo - visoko učilište čiji će predstavnik dati prikaz načina edukacije o alternativnom rješavanju sporova u obrazovnom sustavu i Visoko učilište ALGEBRA koje će predstaviti novi projekt ‘Google digitalna garaža‘.

Konferencija se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Organizirana je u suradnji s Ministarstvom pravosuđa RH koje je uz Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta RH i pokrovitelj konferencije.