15. ožujak 2019.

Abeceda propadanja hrvatskih kompanija: Od najvećeg Agrokora do dviju željezara

Od jeseni 2005. godine, otkad izlazi Lider, poslovna se scena dramatično promijenila. Novi igrači su došli, ali isto tako velik je broj tvrtki koje su nestale, propale, ili danas posluju prema sasvim novim pravilima, u drugačijim, obično smanjenim gabaritima, i s novom vlasničkom strukturom.

Među njima ima velikih igrača, a tu je i najveći - Agrokor. Drugi je slučaj Peveca, tvrtke kojoj je od izvornog vlasnika Zdravka Peveca ostalo samo ime. Ovdje je redakcijski izbor 70 najznačajnijih tvrtki koje su propale ili dramatično smanjile ambicije i opseg poslovanja o kojima je Lider pisao u tiskanom i web izdanju. Na neke od ovih propasti prvi smo upozoravali, a o nekima smo ispisali prave serijale.

O obzir (ovaj put) nismo uzeli u obzir 3. maj ni Uljanik, iako već duže vrijeme posluju ‘u leru‘, ali velika je vjerojatnost da će biti na jednoj budućoj abecedi propadanja.

U sljedećih tjedan dana objavit ćemo abecedu propadanja sa 70 primjera od A do Ž. Danas objavljujemo prvih deset ‘junaka‘, a prvi po redu ujedno i je najveća kompanija svih vremena koja je propadala u Hrvatskoj.

AGROKOR

Pad najveće regionalne kompanije toliko je medijski popraćen da cijela poslovna zajednica zna sve o Todorićevom preinvestiranju, Borgovim apetitima, ‘lex Agrokoru‘, vjerovničkoj nagodbi i novoj fazi ‘nagodbenog‘, ‘zrcalnog‘ Agrokora koja upravo nastupa.

AGROPLUS (AGROFRUCTUS)

Zbog velike izloženosti prema Agrokoru Agrofructus je otišao u stečaj prije godinu dana. Još u rujnu 2017. većinski vlasnik Denis Matijević promijenio mu je ime u Agroplus. Član Agrofructus grupe Bios pripojen je Marinadi, koja je pak u predstečaju.

ALGORITAM MK

Najprije su se najjači knjižari − Algoritam, Mozaik knjiga i Profil multimedija udružili i nastupali putem nove tvrtke kojom je upravljao Neven Antičević. Apetiti su bili preveliki, kao i preskupi prostori u šoping-centrima, nabijeno je 38 milijuna kuna dugova, stečaj je bio neizbježan i tvrtka je izbrisana.

ALPINE BAU GMBH

Podružnica austrijske tvrtke vrhunac je doživjela 2012. s 208 milijuna kuna prihoda, ali i 38 milijuna  minusa. Uslijedile su blokade računa, stečajni postupak i brisanje u ožujku 2014. U međuvremenu je i tvrtka majka podnijela zahtjev za pokretanje stečaja.

ANTE GRADNJA

Možda najveća tvrtka ‘za jednokratnu upotrebu‘ u Hrvatskoj u 2014. ostvarila je 1,2 milijarde kuna prihoda od prodaje stambeno-poslovne zgrade u Utrinama, godinu kasnije nabila 238 milijuna gubitaka i odmah u veljači 2015. pokrenut je stečajni postupak, uz još neke parnice, koji i dalje traje.

AUTO KREŠO TRGOVINA

Stečaj je pokrenut 2017. zbog dugova nastalih u vezi s uljem za automobile, ostala je samo jedna trgovina i web shop.

BANKA SPLITSKO-DALMATINSKA

U stečaju je od srpnja 2016. nakon što je utvrđeno da joj je imovina manja od obveza te da uskoro neće moći ispunjavati obveze, štediše su dobili odštetu.

BAUMAX ZAGREB

Austrijski trgovci građevinskim materijalom, alatom i priborom nisu izdržali recesiju i konkurenciju. Unatoč više od 500 milijuna prihoda, iz godine u godinu gomilani su gubici, predstečajna nagodba nije postignuta, stečaj je otvoren u svibnju 2016., a Baumax je 2018. u Hrvatskoj prestao postojati.

BILLA

Članica austrijske REWE grupe shvatila je da u Hrvatskoj ne može ući među pet najvećih trgovačkih lanaca, pa je operacije u Hrvatskoj potkraj 2016. prodala Sparu, a ostala je na ovom tržištu samo preko lanca parfumerija BIPA.

BILJEMERKANT

Slavonski maloprodajni lanac u vlasništvu Bože Omazića imao je 531 milijun kuna prihoda u 2011., da bi dvije godine kasnije zbog visokih bankarskih kamata zapao u gubitke. Pokušaj prebacivanja poslovanja na Biljemerkant trgovinu propao je, obje su tvrtke otišle u stečaj i prestale postojati.

Sutra: Od Bricostorea do Eurolinea