31. srpanj 2017.

ACI poslovao s gubitkom od 895 tisuća kuna

ACI d.d. u prvih je šest ovogodišnjih mjeseci poslovalo s gubitkom od 895 tisuća kuna, nakon dobiti ood 3,69 milijuna kuna u istom lanjskom razdoblju, pokazuje u ponedjeljak objavljeno financijsko izvješće te kompanije.

Istodobno, EBITDA je iznosila 25,88 milijuna kuna te je bila za 10 posto niža od EBITDA ostvarene u prethodnom razdoblju.

U prvom polugodištu kompanija je ostvarila 82,77 milijuna kuna ukupnih prihoda ili 2 posto manje nego u istom razdoblju lani. Kako se ističe u izvješću, najveći utjecaj na smanjenje poslovnih prihoda bilježi marina, Rovinj koja je zatvorena zbog rekonstrukcije kopnenog i morskog dijela.

Ukupni rashodi, pak, porasli su 3 posto, na 81 milijun kuna. Najznačajnije povećanje rashoda zabilježeno je uslijed povećanja troškova amortizacije, za 598 tisuća kuna te rezerviranja za rizike i troškove koja su povećani uslijed obveze isplata otpremnina.

>>>Zizoo: Top destinacije nautičkog turizma ovog će ljeta biti Split i Zadar

Restrukturiranje koje je započelo krajem 2016. godine i nastavilo se manjim dijelom u 2017. godini, utjecalo je na rezultate za prvo polugodište 2017. godine u vidu povećanih troškova rezerviranja, a što bi se u idućem razdoblju trebalo manifestirati kroz smanjenje troškova osoblja, kaže se, između ostalog, u izvješću.

Na dan 30. lipnja 2017. godine u ACI marinama boravilo je 3.441 plovila na godišnjem vezu, dok je tijekom izvještajnog perioda na dnevnom vezu ostvareno 27.104 brod dana i 1.737 brod mjeseci na mjesečnom vezu.

Svođenjem ostvarenja svih usluga veza na istu mjernu jedinicu, brod dan ili metar dan, u prvom polugodištu 2017. godine ostvareno je 698 tisuće brod dana i 7,9 milijuna metar dana, što je na razini ostvarenih rezultata usporedno razdoblje 2016. godine.

>>>Zbog odgode otvaranja marine ”Veljko Barbieri” gubitak za ACI oko milijun kuna

U prvom polugodištu nastavljena je realizacija projekta rekonstrukcije i dogradnje marine Rovinj, okončani su radovi na rekonstrukciji kopnenog dijela ACI marine Pomer s ciljem podizanja kvalitete usluga te standardizacije vizualnog identiteta marina ACI sustava. Okončani su i radovi na rekonstrukciji betonskih gatova i pojačanju elektroenergetskog napajanja u ACI marini Vodice, radovi na proširenju postojećeg i izgradnji novog bazena travel liftova i uređenje platoa za pranje plovila te uređenje golf igrališta u ACI marini Dubrovnik, navodi se u izvješću.

>>>Spor oko ceste odgodio otvaranje ACI marine u Slanom

Uz to, u kompaniji ističu da su početkom godine pokrenuti projekti informatizacije, posadama marina je putem mobilnih uređaja omogućeno povezivanje s postojećim informatičkim sustavom te je pri završetku projekt izrade mobilne aplikacije kojoj će glavna funkcionalnost biti mogućnost rezerviranja vezova.

Do kraja poslovne godine planirana su kapitalna ulaganja u iznosu od 17,2 milijuna kuna, a koji se odnose na nastavak ulaganja u ACI marinu Rovinj te rekonstrukciju sanitarija u dvije ACI marine.