Aktualno
StoryEditor

Acibadem hrvatske pacijente mami na liječenje u Tursku

29. Kolovoz 2017.
Piše:
Sanja Mikolčević Petrušić

Acibadem, najveći pružatelj zdravstvenih usluga u Turskoj, nedavno je u Zagrebu otvorio informativni ured. Turci se nadaju da će u Hrvatskoj privući nove pacijente, bolesnike koji će za jednaku razinu usluge kakvu dobivaju u Švicarskoj ili Njemačkoj u njihovu sustavu vrhunski opremljenih bolnica platiti manje.

S osnivačem Acibadema i predsjednikom Uprave Mehmetom Ali Aydinlarom razgovarali smo o mogućnostima liječenja koje Acibadem pruža i hrvatskim građanima, od kada je otvoren informativni ured u Zagrebu, te o modelu poslovanja Acibadem zdravstvene grupacije. U sklopu usluga koje se nude hrvatskim pacijentima, poseban naglasak stavlja se na tretmane i liječenje iz područja onkologije (radiologije), robotske kirurgije i kardiokirurgije, neurokirurgije, te umjetne oplodnje, a pacijente privlače povoljnijim cijenama u vrhunski opremljenim bolnicama i stručnim liječnicima. Na raspolaganju su i usluge Sveučilišne bolnice te Sportskog medicinskog centra, certificiranog od strane FIFA-e.

Privatni turski pružatelj zdravstvenih usluga izrazito orijentiran na međunarodne pacijente odnedavno ima informativni ured i u Zagrebu

-  Otvorili smo informativni ured u Zagrebu kao bi usluge Acibadem grupacije bolnica bile dostupne i hrvatskim građanima. Međunarodni odjel skrbi o pacijentima izvan Turske, podijeljen je u više timova, pa tako postoji i tim za jugoistočnu Europu, a u to područje ulazi Hrvatska. Članovi tima govore jezike zemalja iz kojih dolaze pacijenti, iamju tretman od zračne luke do bolnice – kaže Mehmet Ali Aydınlar, osnivač Acıbadema i predsjednik Uprave.

Jedinstveni poslovni model

Acibadem je u 26 godina postojanja od prve ‘kvartovske’ bolnice u Istanbulu postao uzor za privatni sektor zdravstvene zaštite, i to ne samo u Turskoj. Danas je globalno konkurentan igrač s 22 vrhunski opremljene bolnice, dvadeset ambulantnih klinika i pomoćnih tvrtki u pet zemalja. Otvorio je više bolnica u Turskoj i Rusiji, Kazahstanu, Iraku, Bugarskoj te Makedoniji. Prepoznao ga je najveći azijski zdravstveni lanac IHH Healthcare Holdings pa je danas Acıbadem u većinskom vlasništvu malezijsko-japanskog investicijskog fonda i turske obitelji Aydınlar.

Acibadem ukupno ima oko 20.000 zaposlenih, od čega 3.140 liječnika, 5 tisuća medicinskih sestara i 12 tisuća administrativnog osoblja.  Kapacitet bolnica je 2.770 kreveta, a godišnje kroz bolnice prođe 3,8 milijuna bolesnika.  Godišnje se u bolnicama obavi oko 110.000 operacija, bez čekanja i gužvi, te 11.8 milijuna laboratorijskih pretraga.

- Razvili smo jedinstven poslovni model koji čini razliku u zdravstvenoj industriji i globalno je prepoznatljiv. Danas privatne bolnice imaju pravo sklopiti ugovor s turskim socijalnim sigurnosnim fondom, a ako privatna bolnica ima ugovor s vladom, socijalno pokriva plaćanje pacijenta ovisno o vrsti sporazuma. U tom slučaju pacijent je obvezan platiti ograničenu naknadu za liječenje u privatnoj ustanovi koju Ministarstvo zdravstva određuje za sve bolničke i privatne institucije u Turskoj. Vlada podupire privatno osiguranje i poreznim poticajima i poticanjem sustava privatnog osiguranja. Budući da je Acıbadem Healthcare Group privatnik u zdravstvu, većina njegovih pacijenata prima medicinske usluge putem svojih privatnih polica osiguranja. Osim toga, gotovo sve Acıbademove bolnice imaju ugovore sa socijalnim osiguranjem u pojedinim granama kao što su transplantacija organa, onkologija, transplantacija koštane srži, kardiologija i operacija srca, što znači da bolesnici s javnim osiguranjem mogu doći na liječenje u Acıbademove bolnice, objasnio nam je poslovni model predsjednik uprave Acibadema. Kaže i da su turski i hrvatski zdravstveni sustav vrlo slični po širokoj pokrivenosti državnoga zdravstvenog osiguranja.

- Hrvatska ima izvrsne liječnike i vrlo visoku razinu medicine, poznata je po mnogim složenim tretmanima kao što su transplantacija organa, kirurgija kralježnice, onkologija i mnoge druge grane i ljudi imaju priliku primati sve usluge u javnim i sveučilišnim bolnicama. Turska se razlikuje prema broju i opsegu privatnih zdravstvenih ustanova, na čemu se radi od početka 90-ih godina, objašnjava predsjednik Uprave.

Acıbadem je izrazito orijentiran na međunarodne pacijente, stalno širi mrežu svojih bolnica i ustanova, obrazuje svije liječnike, inzistira i na sportskom sektoru, a pacijente privlači povoljnijim cijenama zdravstvenih usluga u svojim bolnicama koje su opremljene najsuvremenijim uređajima i ne razlikuju se od najpopularnijih svjetskih klinika.

Zdravstveni turizam adut je svake turističke zemlje, a Hrvatska godinama pokušava napraviti pomake u ovom sektoru. Tursko iskustvo kaže da su zahvaljujuću ulaganju u privatni zdravstveni sektor privukli imućne cjelogodišnje goste-pacijente.

- Zdravstveni turizam jedan je od najzahtjevnijih sektora, a iako zahtijeva puno truda, otvoren je za razvoj i doprinosi imidžu zemlje. Poticaji potencijalnih investitora povećavaju se iz dana u dan, kao i ulaganja u bolnice, centre za njegu i wellness centre specijalizirane za medicinski turizam. S druge strane, ulaže se u specijalni tretman gostiju-pacijenata, od posebnog salona u zračnoj luci do hotela uz kliniku – ističe Aydinlar. Upravo taj međunarodni segment Acibadema, kojem su okrenuti učinio ih je tako jakom grupacijom, a doslovno za svaku zemlju u kojoj su prisutni, bilo da imaju bolnicu ili info ured, nude specijalizirano vodstvo, od jezika do stručnog pregleda I “drugog mišljenja” koje se može zatražiti.

 

18. travanj 2024 02:34