Korona i biznis
24. svibanj 2018.

AD Plastik Grupa je osvojila Green Frog Award posebno priznanje

AD Plastik Grupa se svojim izvješćem o održivosti našla među pet najboljih na regionalnoj razini te je dobila posebno priznanje za izvješćivanje o ljudskim pravima. AD Plastik Grupa priprema izvješća o održivosti od 2012. godine, a ove godine se po drugi puta natjecala za Green Frog Award na lokalnoj i po prvi puta na regionalnoj razini.

- Ovo je još jedno u nizu priznanja AD Plastik Grupi za ostvarene rezultate i napredak u području društvene odgovornosti. Ulažemo velike napore i sredstva u poboljšanje i unaprjeđenje našeg održivog poslovanja jer to je preduvjet uspješnosti u modernom poslovnom svijetu. Naše je opredjeljenje stalno se razvijati u tom smjeru i ponosni smo što to prepoznaje stručna i široka javnost. Posebno nas veseli što je na regionalnoj razini prepoznat naše izvješćivanje u području ljudskih prava, ali naš izvještaj o održivosti, samo je sublimirani godišnji prikaz svega onoga što svakodnevno radimo i živimo unutar svoje kompanije, izjavio je Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik Grupe.

>>>AD Plastik ostvario najveće prihode u posljednjih deset godina

Deloitteova inicijativa Green Frog – za najbolje izvješće o održivosti, održava se već treću godinu za redom u Hrvatskoj i postala je indikator za kompanije koje provode dobru poslovnu praksu i izvještavaju o njoj.

- Drago nam je da smo kroz spomenuti period medu sudionicima naše inicijative uočili značajne pomake, ne samo u izvještavanju, već i u obujmu i kvaliteti aktivnosti održivog poslovanja. Navedeno potvrđuje i činjenica, da su izvješća hrvatskih kompanija svake godine dobivala posebne nagrade za izvještavanje od strane neovisnih inozemnih stručnjaka na regionalnom Green Frog natjecanju za najbolje izvješće, u jakoj konkurenciji na području srednje Europe. Čestitamo ovogodišnjem nacionalnom i regionalnom dobitniku AD Plastiku, uz želju da u Hrvatskoj bude sve više kompanija koje prepoznaju održivi razvoj kao svoju komparativnu prednost, koja omogućuje profitabilni rast i razvoj na dugi rok, navela je Ivana Turjak Čebohin, direktorica u hrvatskom uredu Deloittea.

>>>AD Plastik: Poslovni prihod porastao za 16 posto, neto dobit za čak 37 posto

CEMEX Poland osvojio je Deloitte Srednjoeuropsku nagradu o održivom razvoju, također poznatu kao Green Frog Award. Izvješće o održivom razvoju vodeće poljske građevinske tvrtke bilo je najbolje među 69 izvješća iz pet zemalja Srednje Europe. Osim toga, po prvi puta ove godine je dodijeljena i nagrada za najbolje integrirano izvješće Orlen Grupi. Posebna priznanja dobili su: ŠKODA AUTO (Češka), Magyar Telekom Grupa (Mađarska) i AD Plastik Grupa (Hrvatska). Nagrade su svečano dodijeljene tijekom DOP sajma (CSR Fairs) u Varšavi.

U ovogodišnjem natječaju sudjelovalo je pet zemalja: Hrvatska, Češka, Poljska, Rumunjska i Mađarska s ukupno 69 izvješća od koji je 12 otišlo na regionalnu razinu, a pet u finale Green Frog Award.

Izvještavanje o održivosti stvara nove poslovne prilike

Od 1. srpnja 2017. kada je snagu stupila Direktiva 2014/95/EU, približno 6,000 velikih tvrtki od javnog interesa u Europskoj Uniji trebalo je prikazati nefinancijske informacije kao i informacije o raznolikosti. Te je podatke u Hrvatskoj, sukladno Direktivi dužno pokazati 75 najvećih tvrtki. Neke od njih pripremaju integrirana izvješća koja, ne samo da pružaju bolji uvid u organizaciju kao cijelinu već i daju širi uvid u informacije kroz prizmu održivog razvoja i boljih odnosa s investitorima.

Uloga vanjskog vrednovanja

Ove je godine žiri posebno izdvojio izvješća koja su bila predmetom vanjskog vrednovanja što može stvoriti mnoge koristi organizaciji. Prema Smjernicama Globalne inicijative za izvještavanje (Global Reporting Initiative), nezavisnoj međunarodnoj organizaciji koja razvija i promiče smjernice održivog razvoja, najvažnije koristi uključuju povećanu prepoznatljivost, povjerenje i kredibilitet organizacije, bolju komunikacije s dionicima, ublažavanje rizika i povećanje vrijednosti tvrtke.

Izvješća je ocijenio nezavisni žiri, kojeg su, između ostalih sačinjavali stručnjaci: Jacqueline Kacprzak, savjetnica Ministra, neovisni koordinator CSR/RBC i međunarodnih odnosa u Ministarstvu za investicije i ekonomski razvoj, i Robert Adamczyk, glavni savjetnik za okoliš u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

>>>‘Sigurnost i optimizam’: Dvoznamenkasti rast prihoda i dobiti za AD Plastik

- Etička praksa najvećih poduzeća trebala bi biti predstavljena u izvješćima koja koriste pojedinačno odabrane pokazatelje, što je težak zadatak, s obzirom na nedostatak jedinstvenog standarda izvještavanja za aktivnosti DOP-a, uključujući ljudska prava, navodi Jacqueline Kacprzak.

Upravo zbog toga bi izvještaji koji mogu poslužiti kao najbolje prakse i modeli za druge trebali biti visoko cijenjeni, dodaje.

Međutim, potrebne su dodatne smjernice obzirom da neke informacije još nedostaju iz mnogih izvješća.

- To bi trebao biti naš prioritet. Izrada vodiča s najboljim primjerima bi bila vrlo korisna, naglašava Robert Adamczyk.