Aktualno
StoryEditor

Adidas podigao ciljanu dobit i europske burze

14. Ožujak 2018.

Unatoč protekcionističkim potezima američkog predsjednika Donalda Trumpa i padu cijena dionica na azijskim burzama tijekom noći, na europskim burzama najvažniji indeksi u srijedu prijepodne uspjeli su blago ojačati, zahvaljujući rastu cijena dionica Adidasa i rudarskih kompanija.

Paneuropski STOXX 600 indeks oko 9,30 sati bio je u plusu 0,2 posto.

>>>Nacionalna sigurnost kao ‘casus belli’: Trump uveo carine na čelik i aluminij

Istodobno, londonski Ftse indeks bio je također u plusu 0,2 posto, na 7.153 boda, frankfurtski DAXC za 0,14 posto, na 12.237 bodova, a pariški CAC za 0,17 posto, na 5.251 bodu.

Od najvažnijih indeksa, jedino je španjolski Ibex bio u minusu i to za pola posto, pod pritiskom pada cijene dionice Inditexa, vlasnika modnog lanca Zare, za 5,1 posto, zbog razočaravajućih prodajnih rezultata.

Adidas podigao ciljanu dobit

Njemačka sportska kompanija Adidas podigla je ciljanu dobit za 2020. godinu te najavila plan otkupa vlastitih dionica vrijedan 3 milijarde eura, što je podiglo cijenu njezine dionice za 8,8 posto.

Znatno su poskupjele i dionice rudarskih kompanija, u prosjeku za 1,1 posto, jer su najnoviji podaci o kineskoj industrijskoj proizvodnju ukazali na njezin snažan rast. U prva dva mjeseca ove godine, naime, kineska industrijska proizvodnja porasla je 7,2 posto, podaci su kineskog statističkog zavoda. To je iznad očekivanja, s obzirom na konsenzus analitičara o rastu proizvodnje za 6,1 posto.

>>>Trgovinski rat: EU naciljao legendarne američke brendove

No, tehnološke dionice našle su se pod pritiskom prodaja, jer je američki predsjednik Trump zaprijetio uvođenjem carina na 60 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz, ciljajući posebice na tehnološki i telekomunikacijski sektor.

Carine zabrinule Aziju

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale, kao i tečaj dolara, jer je ulagače zabrinula najava novih carina na uvoz kineskih proizvoda u SAD, što bi moglo izazvati protumjere.

Tržišta su bila i pod pritiskom vijesti da je predsjednik SAD-a Donald Trump otpustio šefa diplomacije Rexa Tillersona, a da će na njegovo mjesto doći sadašnji direktor CIA-e Mike Pompeo.

"Čak i prije ove najnovije smjene, stopa otpuštanja visokopozicioniranog osoblja i članova vlade bila je viša nego pod bilo kojim predsjednikom u zadnjih 40 godina", ističu stratezi Unicredia u svojoj bilješci klijentima.

Tokijski Nikkei indeks skliznuo je u srijedu 0,9 posto, na 21.777 bodova.

16. travanj 2024 20:21