Aktualno
StoryEditor

Adidas započeo masovnu proizvodnju 3D printanih tenisica

08. Travanj 2017.

Do kraja 2018-te, Adidas planira u masovnu proizvodnju pustiti model 3D printanih tenisica, kojima je nadjenuto ime Futurecraft tenisice.

Tvrtka iz Silikonske doline, Carbon, koja je razvila ovu metodu izrade tenisica, financije za razvoj ove inovacije dobila je od Googlea i General Electrica.

Cilj im je bio 3D printanje obuće prilagoditi masovnoj proizvodnji. Istovremeno, osim što  3D printanje mora biti brzo, vodili su računa da materijali koji se u tom postupku koriste, budu otporniji i dugovječniji od onih korištenih u "tradicionalnoj" proizvodnji tenisica.

Adidas, koji je prvi primijenio ovakvu tehnologiju za masovnu proizvodnju obuće, nije u posao 3D printanja tenisica uskočio objeručke, jer je odlučeno kako će Futurecraft tenisica biti pušteno u prodaju samo pet tisuća komada. Ukupno namjeravaju proizvesti, odnosno, isprintati, njih oko 100 tisuća, do kraja 2018-te.

https://www.youtube.com/watch?v=zXE-icw28n8

-To je konačni cilj ne samo za nas, već i za cijelu industriju, do 2018-te. Nadišli smo mnoge prepreke, rekao je za Reuters, Adidasov Gerd Manz.

Jedna od prednosti 3D printanja obuće je ta što takve tenisice mogu u potpunosti biti prilagođene anatomiji stopala kupca. Također, izrada sitnih detalja je znatno jednostavnija. Tenisice isprintane po mjeri cilj su koji Adidas nastoji postići, ali prije toga mora pronaći načine kako da pojeftini ovu vrstu proizvodnje.

-Tenisice izrađene prema individualnim zahtjevima dolaze, ali za to treba vremena, rekao je Manz.

Koliko će koštati takve, Futurecraft 4D tenisice, Manz nije otkrio, ali je dodao kako će biti u "premium" razredu..

 

24. travanj 2024 07:06