Korona i biznis
08. travanj 2018.

Adopta se protivi da djecu posvajaju samo parovi u bračnoj zajednici

Udruga za potporu posvajanju "Adopta" oštro se protivi ograničavanju posvojenja samo na parove u bračnoj zajednici jer, ističe u priopćenju, želi da novi Obiteljski zakon omogući veći broj posvojenja, a ne da pravo na posvojenje dodatno ograničava.

Mediji prenose kako u nacrtu novog Obiteljskog zakona stoji da će izvanbračni parovi moći posvajati djecu samo ako postoje opravdani razlozi na strani djeteta, što je formulacija koja se ne smije naći u zakonu, poručuje Adopta.

>>>Ministarstvo odbacilo ‘medijske neistine’ o novom Obiteljskom zakonu

"Obiteljski zakon ne smije ograničavati pravo na posvojenje samo na parove u bračnoj zajednici. Osobito je važno izbjeći nejasne odredbe poput ‘osim ako postoje opravdani razlozi na strani djeteta‘. Takve odredbe ne uključuju jasne kriterije i dovode do veće arbitrarnosti u proces koji je i sada nedovoljno transparentan proces," upozoravaju iz te udruge.

Ističu da je umjesto toga potrebno povećati odgovornost centara za socijalnu skrb u prosudbi kompetencija za roditeljstvo svakog pojedinca i para zainteresiranog za posvojenje. "Nužan je i veći nadzor nad svima koji se brinu o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi kako bi se brže odlučivalo što je u najboljem interesu djeteta izdvojenog iz biološke obitelji. Time bi se smanjio broj djece koja odrastaju pod brigom sustava umjesto roditelja“, kazala je, kako se prenosi u priopćenju, članica upravnog odbora Adopte Diana Topčić-Rosenberg.

>>>SDP: Novi prijedlog Obiteljskog zakona na štetu djece

Na promjenu stanja svojim bi radom trebao utjecati cijeli sustav socijalne skrbi, poručuje  Adopta i navodi da je 2017. godine u Hrvatskoj posvojeno sedamdeset i osmero djece, što je najmanji broj od kada se vodi statistika o posvojenju, a da je trenutačno više od petsto djece s uvjetima za posvojenje.

Adopta ističe da nije uključena u oblikovanje novog obiteljskog zakona niti joj je nacrt poslan na uvid, iako je nadležnom ministarstvu stavila na raspolaganje svoje znanje i iskustvo i u posljednjih godinu i pol dana poslala niz prijedloga za unaprjeđenje postupka posvojenja i zaštite prava djece. Ti su prijedlozi, dodaje udruga, rezultirali općenitim odgovorima, bez konkretnih pomaka.