13. srpanj 2018.

Adria Polymers kupuje milijun četvornih metara zemljišta Dina Petrokemije

Tvrtki Adria Polymers iz Rijeke, rješenjem Trgovačkog suda sudu u Rijeci u petak je dosuđeno oko milijun četvornih metara ograđenog zemljišta Dina Petrokemije u stečaju, za koje je na nedavnoj javnoj dražbi ta tvrtka ponudila 194 milijuna kuna.

>>>Adria Polymers kupila zemljište Dina Petrokemije

Sud je odredio da kupac, Adria Polymers, koji se iz kupovnine namiruje prije ostalih vjerovnika, oslobađa polaganja kupovnine u dijelu od 170,3 milijuna kuna i mora položiti kupovninu od 23,6 milijuna kuna, a ako to ne učini sud će prodaju oglasiti nevažećom.

Na prvoj javnoj dražbi za oko milijun četvornih metara ograđenog zemljišta Dina Petrokemije u stečaju, koje se prodavalo po procijenjenoj vrijednosti od oko 400 milijuna kuna, u travnju ove godine nije bilo zainteresiranih kupaca. Uvjete za prijeboj tražbine s cijenom zemljišta tada je ispunjavao jedino Gasfin, ali njegovi predstavnici nisu došli na prvu dražbu.

Druga dražba, na kojoj je ponudu dala Gasfinova tvrtka Adria Polymers te je predložila prijeboj kupovnine i osiguranog prava odvojenog namirenja, održana je u lipnju, a zemljište se tada prodavalo za polovinu procijenjene vrijednosti.

Rješenje o dosudi nekretnine je doneseno je nakon što je izmijenjena tablica razlučnih prava nad stečajnom masom Dina Petrokemije u stečaju tako da je umjesto razlučnog vjerovnika HETA Asset Resolution iz Klagenfurta u Austriji upisan novi razlučni vjerovnik, Gasfin iz Luxembourga. Heta Asset Resolution ustupio je sva svoja pripadajuća prava, ovlaštenja i kamate u odnosu na potraživanja prema Dina Petrokemiji u listopadu 2017. godine.

>>>Na prvoj dražbi zemljišta Dine Petrokemije nije bilo ‘žive duše’

Isto tako, sva pripadajuća prava, ovlaštenja i kamate u odnosu na potraživanje prema Dina Petrokemiji u listopadu lani ustupila je Gasfinu i tvrtka H-Abduco iz Zagreba, pa je u tablicu različnih vjerovnika umjesto H- Abduca također kao razlučni vjerovnik upisan Gasfin.

Gasfin je pak 14. lipnja ove godine prenio svoje tražbine razlučnog vjerovnika na Adria Polymers.

Razlučni vjerovnici Dina Petrokemije su i HBOR, Republika Hrvatska, HEP Opskrba i HEP ODS.

Stečaj nad Dina Petrokemijom otvoren je u srpnju 2015. godine. Stečajna masa nije bila dovoljna za namirenje vjerovnika, a tvrtka je u rujnu 2016. brisana iz sudskog registra.

>>>VIDEO: Postrojenje Dine Petrokemije bit će proglašeno ‘crnom točkom’, Dobrović dobio gas masku

Dio zemljišta u Dininu kompleksu bio je u vlasništvu Dininih tvrtki - kćeri Pirosa i Ćufa. Oko 266.000 četvornih metara zemljišta u tom kompleksu, koje je bilo u vlasništvu Pirosa je u ovršnom postupku prodano Adria Polymersu, dok je oko 300.000 četvornih metara zemljišta na kojemu se predviđala gradnja kopnenog LNG terminala, još u vlasništvu Ćufa, u kojemu traje stečajni postupak.