Aktualno
StoryEditor

Adriano Palman: broj kampova na kontinentu se udvostručio u zadnjih desetak godina

12. Kolovoz 2019.

Otvaranjem kampova u Termama Tuhelj i Vrhovinama u Lici ovog ljeta, broj kampova u kontinentalnom dijelu Hrvatske povećao se na 30-ak, što je dvostruko više nego prije deset godina, kaže direktor Kamping udruženja Hrvatske (KUH) Adriano Palman.

Napominjući kako se otvaranje kampova u kontinentalnom dijelu zemlje može označiti i trendom, Palman iznosi podatke KUH-a po kojima je u Hrvatskoj 785 kampova, smještajnog kapaciteta za oko 248,5 tisuća osoba, od čega 30-ak na kontinentu, za oko 4500 osoba, što čini oko 2 posto ukupnog hrvatskog kampinga.

Iako su te brojke još relativno male, Palman ističe da su to vrijedne i važne inicijative i investicije, većinom obiteljske i privatne. Najveći dio kontinentalne kamping ponude su parcele za smještaj s vlastitom opremom (šatori, kamp kućice, kamperi), dok je manji dio kapaciteta u tim kampovima u mobilnim kućicama, glamping šatorima, kućicama na drveću i uz jezera, indijanskim šatorima i slično.

U razvoju kampinga na kontinentu važnu ulogu ima i KUH, koji nekoliko godina u suradnji sa Ministarstvom turizma i Hrvatskom turističkom zajednicom održava edukativne radionice na kontinentu nastojeći potaknuti otvaranje kampova.

- Savjetima i marketinškom podrškom potičemo razvoj i poslovanje kampova izvan obalnih područja, jer u europskim trendovima kampovi već odavno nisu vezani samo uz sunce i more. Rezultate vidimo na terenu i pozdravljamo otvaranje svakog novog kampa u kontinentalnom dijelu zemlje, jer su i oni pokretači razvoja lokalne sredine i omogućavaju i obiteljsko poduzetništvo s relativno malom investicijom u odnosu na druge vrste smještaja - kaže Palman.

Kontinentalnim kampovima teže je poslovati nego jadranskim, jer se taj proizvod još uvijek razvija, te se pretpostavlja da je njihova popunjenost dijelom slabija nego na Jadranu, ali i zato što Hrvatska još nije poznata kao zemlja kontinentalnog kampiranja, kaže Palman, uz napomenu da točnih podataka o popunjenosti nema.

Iznosi i uspješnost investicije varira i ovisi o raznim faktorima

Govoreći o iznosima i uspješnosti investicija u kampove na kontinentu, Palman naglašava da za razliku od drugih oblika smještaja, u kampingu to može višestruko varirati, jer ovisi i o vrsti terena gdje se namjerava graditi kao i o razini finalnog proizvoda koji se želi postići.

- Kamp na kontinentu može biti i čista livada, bez ikakvih sadržaja, ali može biti i vrhunski kamp s pet zvjezdica, najboljim bazenom i svim mogućim sadržajima, i takav može konkurirati najboljim primorskim kampovima. Potencijal Hrvatske za razvoj kontinentalnog kampinga još uvijek nije iskorišten, a kako u KUH-u vjerujemo da je to dobar potencijal svoje ćemo aktivnosti i dalje usmjeravati poticanju razvoja tog segmenta ponude - zaključuje Palman.

Pad u srpnju i sedam mjeseci dijelom očekivan, kolovoz popravlja rezultat

Komentirajući pad u kampovima u srpnju i sedam mjeseci ove godine, Palman napominje da je on dijelom očekivan, jer, kako kaže, kamping tržište u Hrvatskoj se stabilizira i normalizira, a teško je i iz godine u godinu rasti, što kamping sektor postiže zadnjih deset godina.

- Od početka ove godine do kraja srpnja u kampovima je bilo ukupno 10,3 milijuna noćenja, što je 3 posto manje nego lani. Tome je manjim dijelom ‘kumovao‘ loš svibanj s puno padalina i 37,6 posto manje noćenja u kampovima, te većim dijelom srpanj, u kojemu je u kampovima bilo oko 5 posto manje noćenja i što zbog velikih brojki značajnije utječe na ukupni rezultat. Kako se od samog početka sezone i predviđalo, takvo je ostvarenje i u granicama očekivanog, pa i jer su manji dio ‘kolača‘ uzele zemlje koje su se ove godine značajnije vratile na turističko tržište i koje jednim manjim dijelom svoje ponude zadiru i u segment interesa naših kamping gostiju - iznosi Palman.

Ne manje važnim drži i lijepo vrijeme s visokim temperaturama na sjeveru Europe, što je potaknulo primjerice Nijemce, Nizozemce i Skandinavce, kao važne kamping goste, na ostanak i provođenje odmora u svojim zemljama.

- Hrvatska u takvim trendovima nije specifična i isti razlozi zapravo ‘muče‘ cijeli mediteranski kamping sektor, tako da sličnu situaciju kao kod nas imaju i kampovi u Španjolskoj, Francuskoj, Italiji. Kolovoz je počeo u sasvim drugom tonu te već u njegovih prvih osam dana imamo u kampovima jednak broj noćenja kao lani u isto vrijeme, čime se i kumulativni minus do 8. kolovoza smanjio na 2,6 posto. Uz to, primjetan je i porast rezervacija za drugi dio kolovoza te rujan, tako da računamo da će sezona za kampove brojem noćenja završiti pozitivnije od prognoza početkom godine, koje su govorile o očekivanih 3 do 5 posto manje noćenja nego lani - zaključuje Palman.

19. travanj 2024 18:45