Aktualno
StoryEditor

Adris grupa: Za potpuno preuzimanje HUP-a još 63,3 milijuna kuna

16. Prosinac 2018.

Adris grupa iz Rovinja od početka godine postupno preuzima dionice hotelske tvrtke HUP Zagreb, a na glavnoj skupštini dioničara održanoj 10. prosinca odlučila je za kraj istisnuti i male dioničare. HUP-ov je temeljni kapital malo više od 250 milijuna kuna i podijeljen je na 431.992 redovite dionice nominalne vrijednosti od 580 kuna.

Glavni dioničar i njegovo ovisno društvo imaju ukupno 95,69 posto udjela, a manjinski dioničari 4,3 posto, što znači da Adris istiskivanjem malih dioničara cilja na stopostotni udjel, za što će, prema planu, morati platiti 63,3 milijuna kuna. Naime, u izvještaju Zagrebačke burze stoji da se sve dionice manjinskih dioničara prenose na Adris, a zauzvrat će im se ponuditi otpremnina od 3446 kuna po dionici, što je kao realan iznos procijenio vještak revizor Trgovačkog suda u Zagrebu. Na skupštini je također donesena odluka o isplati dividende od 222,4 milijuna kuna (515 kuna po dionici), što Adris planira isplatiti iz zadržane dobiti HUP-a Zagreb u proteklih dvanaest godina.

Adrisovo preuzimanje HUP-a smatra se najvećim i jedinim pravim preuzimanjem u novijoj povijesti hrvatskoga hotelskog biznisa, zato je mnogo reflektora upereno u rovinjsku kompaniju, koja cijeli proces konsolidacije mora odigrati pametno i pažljivo. S portfeljom Maistrinih luksuznih hotela u Rovinju i Dubrovniku, a sada i HUP-ovim u Zagrebu i Dubrovniku, Adris je postao dominantan igrač u luksuznom hotelijerstvu u Hrvatskoj. U Zagrebu je već počela preinaka objekata, preuređuje se hotel Westin, što samo početak ulaganja i zaoštrene konkurencije u turizmu metropole. Naime, još su donedavno investitori bili usredotočeni najviše na odmorišni (engl. leisure) turizam, a u posljednje su se vrijeme s morskih odredišta preusmjerili na Zagreb. Budući da već nekoliko godina zaredom postiže dvoznaenkasti rast broja turista, Zagreb je postao glavna meta ulagača, što pokazuje i sve više luksuznih hotelskih brendova u metropoli.

Za Adris je to veliki investicijski zalogaj i upravljanje luksuznim segmentom nadilazi lokalnu rovinjsku priču pa se može pretpostaviti da će Ante Vlahović, većinski vlasnik Adris grupe, dosadašnjem jedinom članu Uprave HUP-a Tomislavu Popoviću omogućiti pojačanje u top-menadžmentu.

17. travanj 2024 01:27