Aktualno
StoryEditor

Adrović: Eurozoni ćemo pristupiti za četiri do šest godina

25. Listopad 2017.

Za srednjoškolce dilema nije štedjeti ili potrošiti već koji oblik štednje odnosno ulaganja odabrati, pokazala je rasprava koju su u povodu Svjetskog dana štednje u II. gimnaziji u Zagrebu organizirali Udruga Štedopis i Hrvatsko debatno društvo, u suradnji s Hrvatskom udrugom banaka (HUB).

"Sudionici debate pokazali su kako mladi shvaćaju razliku između štednje i potrošnje, a pri odabiru potrošnje biraju ulaganje u obrazovanje što je uvijek najbolji izbor, kazao je direktor HUB-a Zdenko Adrović, kaže se u priopćenju te udruge.

>>> Zapošljavanje u eurozoni u listopadu najsnažnije u više od 10 godina – Markit

Podsjetio je kako je u Hrvatskoj danas gotovo 70 posto ušteđevine denominirano u stranim valutama, a više od 60 posto svih kredita odobreno je uz valutnu klauzulu.

U povodu skorog predstavljanja Vladine Strategije za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj, Adrović je napomenuo kako je razumno očekivati da bi Hrvatska u roku četiri do šest godina mogla pristupiti eurozoni.

"Za pristupanje moramo ispuniti još dva uvjeta - uputiti formalni zahtjev za prijem što podrazumijeva ‘čekaonicu‘ od dvije godine prije uvođenja zajedničke valute te pokazati sposobnost vođenja politike snižavanje javnog duga u odnosu na BDP", rekao je Adrović.

>>> Plenković: Udio javnog duga do kraja godine bit će oko 80 posto BDP-a

Zaključio je kako najnoviji podaci o punjenju proračuna te projekcije o gospodarskom rastu od barem 2,8 ili čak 3 posto u sljedeće tri godine, idu u prilog Vladi odnosno nastojanjima za uvođenjem eura.

Ovogodišnji Svjetski dan štednje, 31. listopada, Hrvatska dočekuje s dosad najvećom razinom depozita građana kod banaka od preko 192 milijardi kuna, a gotovo 70 posto štednje je u eurima, napominju u HUB-u.

26. travanj 2024 08:29