Aktualno
StoryEditor

Adrović: Treba sniziti porez na dobit malim tvrtkama

27. Listopad 2017.

Na drugom panelu o poticanju ulaganja u sklopu dodjela nagrada Lider investa sudjelovali su operativna direktorica Rimac automobila Monika Mikac, direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović i predsjednik Uprave Siemensa Mladen Fogec.

Mikac je govorila o dokapitalizaciji vrijednoj 30 milijuna eura te dodala da upravo pregovaraju o dodatnih 18 milijuna eura.

- Tražimo dodatno 100 novih zaposlenika, a samo u ovom mjesecu zaposlili smo njih 26. Planiramo od maloserijske proizvodnje prerasti u velikoserijsku – rekla je Mikac.

>>> Lider invest 2017: Proglašene najbolje proizvodne investicije u Hrvatskoj

Na pitanje moderatora Tina Bašića, Liderovog novinara, kako se snalaze s kadrovima, rekla je da u početku nisu osjetili taj problem, no sad ga već osjećaju, pogotovo za specifična radna mjesta za koja je teško naći ljude s iskustvom u Hrvatskoj. Taj problem premošćuju dovođenjem stručnjaka iz inozemstva, najčešće onih koji su porijetlom iz Hrvatske. Također je rekla da povuku s Fakulteta elektrotehnike i računarstva sve što mogu, pa čak i da bi mogli više kad bi ih više i diplomiralo.

Kako poboljšati ulagačku klimu nije ključno pitanje jer svi znamo kako se to može uraditi. Pitanje je pak zašto se to ne uradi. Pita se to Mladen Fogec i dodaje da je kod nas problem što su događaji u gospodarstvu sredstvo političke borbe.

>>> Vedriš: Sedam od deset investicija tapka u mjestu zbog ‘kaosa u zemljišnim knjigama’

Zdenko Adrović se nadovezao gledištem da bi uz mnoge navedene mjere bilo dobro i da se za gospodarstvo oslobodi 60 milijardi kuna rezervi banaka kod HNB. Njegovo je mišljenje da se barem dio tog novca može plasirati u gospodarstvo.

Adrović je dodao da bi za male tvrtke trebalo sniziti porez na dobit s 12 posto, a u taj razred od 12 posto prebaciti neke tvrtke koje sada plaćaju 25 posto poreza na dobit.

No Mikac je napomenula da je problem u tome što banke traže zalog, a primjerice Rimac automobili koji se bave istraživanjem i razvojem nemaju nekretnine koje bi mogli založiti. Zato je jedno od rješenja dokapitalizacija, koju je Mate Rimac pokrenuo i spreman se odreći dijela vlasništva kako bi se tvrtka razvijala. Mikac je rekla i to da su novi manjinski suvlasnici dosta aktivni po pitanju menadžmenta te da traže da im se šalju mjesečni izvještaji o poslovanju kompanije.

>>> Laureat Lider investa Grotić: Budućnost je lijepa, imamo potencijale koje moramo iskoristiti

Fogec je dodao da je to dobar potez jer je upravo to jedan od naših problema - vlasnici kompanija uglavnom se ne žele odreći ni djelića vlasništva nad tvrtkom, iako bi im dokapitalizacija dobro došla. Naveo je primjer Agrokora, da se na vrijeme dokapitalizirao, do krize u ovoj tvrtki, pa ni u gospodarstvu, ne bi došlo.

24. travanj 2024 22:38