Aktualno
StoryEditor

Afera Planinska: Ivo Sanader osuđen na šest godina zatvora, izdan nalog za privođenje

04. Travanj 2019.

Bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader pravomoćno je osuđen na 6 godina zatvora za aferu Planinska, doznaje N1 iz visokih pravosudnih izvora

Vijest da je danas Vrhovni sud povisio bivšem premijeru kaznu s 4,5 godina zatvora na šest godina koja je objavljena u medijima, glasnogovornik Vrhovnog suda Željko Pajalić nije službeno potvrdio.

"Nakon razmatranja žalbi tužiteljstva i obrane vijeće Vrhovnog suda donijeti će odluku. Ako je preinačenom presudom izrečena kazna od pet ili više godina vijeće bi moralo odrediti i obligatorni istražni zatvor", kazao je Pajalić za Hinu.

Međutim, nije trebalo dugo čekati da zagrebački Županijski sud potvrdi da je izdao dovedbeni nalog za Sanaderom jer mu je Vrhovni sud povisio kaznu u aferi Planinska na više od pet godina.

"Dobili smo rješenje Vrhovnog suda o određivanju istražnog zatvora jer je kazna veća od pet godina, a samim time se radi o situaciji kada se primjenjuje obligatorni istražni zatvor", kazao je za Hinu glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Dodao je da je nakon rješenja Vrhovnog suda o određivanju obligatornog istražnog zatvora Županijski sud "izdao dovedbeni nalog i proslijedio ga nadležnoj policijskoj postaji po mjestu stanovanja osuđenog Sanadera".

To znači da će policija Sanadera tražiti u njegovoj kući u Kozarčevoj ulici, a ako ga ne pronađu slijedi raspisivanje tjeralice.

Devčić je kazao da se iz rješenja Vrhovnog suda ne vidi koliko je Sanaderu povećana kazna, osim da je veća od pet godina.

Uz Sanadera je u travnju 2017. nepravomoćno osuđen i Mladen Mlinarević za kojega je utvrđeno da je za bivšeg premijera izradio procjenu vrijednosti nekretnine i uvećanjem procjenjene vrijednosti pribavio Sanaderu nepripadajuću imovinsku korist. Mlinarević je osuđen na godinu dana uvjetno, a kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro. Na istu kaznu osuđen je i Stjepan Fiolić.

18. travanj 2024 00:00