Aktualno
StoryEditor

Afera Remorker: Majka, supruga i kćeri Vidoševića iskoristile zakonsku blagodat i odbile svjedočiti

19. Ožujak 2018.

Majka, supruga i kćeri bivšeg dugogodišnjeg predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadana Vidoševića u ponedjeljak nisu željele svjedočiti na suđenju Vidoševiću i suoptuženima za izvlačenje novca iz te institucije.

Na zakonsku blagodat koja članovima obitelji optuženika omogućuje da se oslobode obveze svjedočenja u ponedjeljak su se pozvale Vidoševićeva majka Marija Tudor Vidošević, supruga Ina te kćeri Hana i Zrinka Vidošević.

>>>Afera Remorker: Vidošević tvrdi da nije tražio pranje Komorinog novca od Komeričkog

Optužnicom u tzv. aferi Remorker koju je Uskok protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015. predloženo je da se Vidoševiću oduzme milijunska imovinska korist, a među optuženima je i njegova dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel.

Osim Vidoševića i Peternel na optuženičkoj klupi su i Josipa Mladinov, Jasna Mikić i Jadranka Ivčić koje su također porekle krivnju.

>>>Suđenje Vidoševiću: Raspoloženje perača novca sezalo ‘od euforije do ludila’

Četvero suoptuženika je prije suđenja priznalo nedjela te su osuđeni nakon nagodbe s tužiteljstvom. To su ključni akteri tzv. afere Remorker - Igor Premilovac, koji je prvi progovorio kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i ‘oprani‘ novac uz proviziju vraćao u Hrvatsku te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK.

Osim njih sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

>>>Afera Remorker: Pokajnici Premilovac, Sapunar i Berket dobili godinu dana rada za opće dobro

Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta.

24. travanj 2024 10:35