Aktualno
StoryEditor

Agrokor dogovorio novi kredit od 300 milijuna eura sa Sberbank - mediji

17. Ožujak 2017.

Agrokor je osigurao novi zajam od 300 milijuna eura od Sberbanke koja je u pedesetpostotnom vlasništvu ruske središnje banke, prenosi Reuters pozivajući se na lokalna medijska izvješća.

- U zadnja dva tjedna Agrokor je uspio ishoditi zajam u visini od 300 milijuna eura, od Sberbanke, što je dovoljno da tvrtka podmiri dugovanja dobavljačima i državi, - prenosi agencija.

Slovenske Finance jučer navode da u kreditiranju sudjeluje i VTB banka u većinskom vlasništvu ruske agencije za upravljanje državnom imovinom.

Reuters u izvješću podsjeća da su vlasnici obveznica izrazili zabrinutost zbog financijske situacije u kojoj se nalazi Agrokor kao i zbog nedostatne transparentnosti u poslovanju, prenoseći ocjene analitičara da se Agrokor širio s riskantnom agresivnošću.

Podružnica američkog CNN-a u Hrvatskoj,  N1, neslužbeno doznaje da je Agrokor dogovor o novom kreditiranju sa  Sberbankom postigao još sredinom veljače i da on definira prvenstvo plaćanja dobavljačima.

Agrokor je sredinom tjedna u priopćenju za javnost naveo da "analizira sve opcije stabilizacije poslovanja društva" i da uživa "izrazitu podršku investitora koji aktivno sudjeluju u procesu".

Iz koncerna su danas odbacili medijske napise o navodnom dugovanju Agrokora prema državi.

- Agrokor godišnje hrvatskoj državi plaća 3 milijarde kuna poreza, od čega više od polovine ide na PDV, nakon toga veći dio na doprinose, dok je ostatak porez na dobit, navodi se u priopćenju.

- Konstrukcije da je Agrokor dužan 6 milijardi kuna značile bi da 2 godine nije platio porez državi, a istina je da na današnji dan Agrokor nema dospjelih obveza što se tiče poreza prema hrvatskoj državi.

Reuters nije dobio neovisnu potvrdu dogovora o novom kreditu. Iz Sberbanke su na upit Hine je li odobrila Agrokoru novi kredit u petak ponovili: "Sberbank je u izravnoj komunikaciji s Agrokorom, međutim ne možemo detaljnije komentirati odnose s našim klijentom".

>>>Miodrag Šajatović: Todorić, Plenković, Rusi, Amerikanci – igra živaca oko Agrokora

19. travanj 2024 10:58