Aktualno
StoryEditor

Agrokor: Glasovanje o nagodbi ionako je bilo samo tehničko pitanje

07. Srpanj 2018.

Kao što su godinama ležerno financirali Agrokor, tako su njegovi izigrani vjerovnici ležerno doživjeli i ročište o nagodbi.

>>>Izglasana nagodba o Agrokoru

Nakon 15 dramatičnih mjeseci spašavanja kompanije i održavanja njezina poslovanja kako bi vjerovnici bili na što manjem gubitku, na ročištu se pojavilo samo 450 vjerovnika, odnosno njihovih pravnih zastupnika kojima su dali punomoć za glasovanje o nagodbi.

Neki su odvjetnici zastupali i nekoliko desetaka vjerovnika. Tako je zakup Cibonine dvorane, u kojoj se očekivalo oko tri tisuće vjerovnika, ispao još samo jedan suvišan trošak u postupku. No nagodba je izglasana!

Na ročištu zbog kojeg se sportska arena pretvorila u pravosudnu glasovalo se u dvije faze. U prvoj su vjerovnici s nenamirenim tražbinama s pravom glasa, nakon što je sutkinja Trgovačkog suda Nevenka Siladi Rstić ustvrdila da prisutni predstavljaju 23,4 milijarde kuna takvih tražbina (95 posto od ukupno utvrđenih), trebali glasovati o tome da se odobrava pravo glasa i vjerovnicima osporenih tražbina.

>>>Ročište o Agrokoru – prisutni vjerovnici s 95 posto tražbina

No nakon prigovora Adrisa, Zagrebačkog holdinga, Erste banke, Triticuma te pravnog zastupnika Ivice Todorića Tomislava Orehovca, sutkinja je proglasila stanku "zato što je izvanredni povjerenik Peruško odlučio do samog ročišta tajiti kojim će osporenim tražbinama dati pravo glasa".

I da vjerovnici s nenamirenim tražbinama s pravom glasa nisu izglasali pravo glasovanja o nagodbi i vjerovnicima s osporenim tražbinama, ništa se ne bi promijenilo. Pravo glasa dao bi im sud

Tijekom stanke izrađene su nove tablice s tražbinama, nakon čega je izglasano da svi prisutni vjerovnici s osporenim tražbinama dobivaju pravo glasanja o nagodbi. Nakon toga glasovanja sutkinja je ustvrdila da bi vjerovnicima s osporenim tražbinama sud svakako dodijelio pravo glasovanja o nagodbi bez obzira na ishod toga glasovanja! I tako je riješen problem koji se posljednjih mjeseci isticao kao najkrupnija zapreka izglasavanju nagodbe.

Uslijedila je još jedna stanka kako bi se ustanovilo koliki iznos od ukupno 12,1 milijardi kuna osporenih tražbina ima zastupnike na ročištu. Zatim je ustanovljeno da je vjerovnici s pravom glasa o nagodbi, prisutni na ročištu, zastupaju 31,8 milijardi kuna tražbina, a ukupan iznos tražbina s pravom glasa iznosi 33,7 milijardi kuna. Sutkinja je još u uvodnoj riječi izjavila da se prema Stečajnom zakonu pravo glasa na ročištu temelji na visini nenamirene, a ne cjelokupne tražbine.

>>>Vidaković: Agrokor treba ostati jedinstven sustav, slijedi najzahtjevnija dionica

Da bi nagodba mogla biti izglasana, bilo je potrebno da za nju budu vjerovnici koji u svojim rukama drže 22,5 milijardi kuna tražbina. Za nagodbu je glasovalo i više od toga, imatelji ukupno 80,2 posto tražbina. Do kraja ovog tjedna Trgovački sud u Zagrebu trebao bi potvrditi nagodbu koja će postati pravomoćna nakon završetka eventualnih žalbenih postupaka, što se očekuje do kraja listopada. Nakon toga će se početi provoditi nagodba, među ostalim, prijenos poslovanja Agrokorovih kompanija na novu grupu.

Gotovo tri četvrtine vlasništva u novoj grupi pripast će nekoliko najvećih vjerovnika. Pojedinačno će najveći vlasnik biti Sberbank (39,2 posto udjela), zatim imatelji obveznica (25 posto), ruska VTB banka (7,5 posto) te Zagrebačka banka (2,3 posto).

>>>Peruško: Danas je veliki dan za Agrokor

Uglavnom, povijesno ročište završilo je onako kako je to ujutro, prije nego što je počelo, opisala Marica Vidaković, predstavnica dobavljača u Agrokorovu privremenom vjerovničkom vijeću i Kraševa prokuristica: ‘Ono što se trebalo dogoditi – već se dogodilo. Mi smo svoj dio ispregovarali. Prema tome, danas je samo tehničko glasovanje.‘

Autori: Ivan Ivanović i Manuela Tašler

24. travanj 2024 03:06