Aktualno
StoryEditor

Agrokor i njegove tvrtke s burze objavili rezultate za siječanj, a za 2018. još nema podataka

12. Ožujak 2019.

Prihodi Agrokor grupe u siječnju ove godine iznosili su 1,5 milijardi kuna, a operativna je dobit iznosila 34,2 milijuna kuna, objavila je u utorak izvanredna uprava u najnovijem mjesečnom izvješću.

Podatci iz izvješća odnose se na poslovanje 16 kompanija u tri poslovna segmenta Agrokora - maloprodaje i veleprodaje, prehrane i poljoprivrede, a u izvješću se ističe kako sva tri segmenta u siječnju bilježe rast prihoda i EBITDA u odnosu na plan.

Grupa maloprodaja i veleprodaja u siječnju je ostvarila prihode od 905 milijuna kuna, ili 0,6 posto više od plana, dok je EBITDA bila 2,2 milijuna kuna, a nositelj operativne dobiti bio je Konzum.

Po podacima iz izvješća, prihodi Konzuma u siječnju su premašili plan za dva posto te su dosegnuli 625 milijuna kuna, dok je operativna dobit iznosila 12,2 milijuna kuna, što je za 24 milijuna kuna bolje od plana (prema kojem se očekivala negativna EBITDA od 11,6 milijuna kuna). "Premašivanje planiranih prihoda, u kombinaciji s nižim operativnim troškovima, rezultiralo je pozitivnim rezultatom EBITDA za siječanj, koji je obično obilježen usporenom aktivnošću u trgovini i operativnim gubicima", obrazlaže se u izvješću.

Tisak je u prvom ovogodišnjem mjesecu, prema preliminarnim podacima, ostvario prihod od 128 milijuna kuna te negativnu EBITDA od 3,5 milijuna kuna, Velpro centar prihod od 55 milijuna kuna i negativnu operativnu dobit od 5,2 milijuna kuna, a Konzum BiH prihod od 97 milijuna kuna i negativnu EBITDA od 1,3 milijuna kuna.

Grupa prehrana, koja obuhvaća devet kompanija, imala je operativnu dobit u siječnju od 14,7 milijuna kuna, što je povećanje od 19 posto u odnosu na plan, dok su prihodi viši od planiranih za 1,9 posto i iznosili su 443 milijuna kuna.

U izvješću se pritom posebno ističu poslovni rezultati Zvijezde, koja je ostvarila 48 milijuna kuna prihoda, što je tri milijuna kuna više od plana, uz operativnu dobit od 4,1 milijun kuna, ili gotovo tri puta veću od plana.

U poslovnoj grupi prehrana najveće prihode u siječnju ostvario je PIK Vrbovec, 126 milijuna kuna, uz EBITDA od 10,3 milijuna kuna.

Po prihodu od 58 milijuna kuna slijedi Jamnica, uz operativnu dobit od 6,4 milijuna kuna, dok je Ledo imao prihod od 43 milijuna kuna i negativnu EBITDA od 1,7 milijuna kuna.

Po podacima iz izvješća, tri tvrtke iz poslovne grupe poljoprivreda u prvom mjesecu ove godine ostvarile su prihod od 192 milijuna kuna, što je 34 posto više od plana, a operativna je dobit u odnosu na plan porasla za 61 posto, na 17,3 milijuna kuna. Ti se porasti objašnjavaju rastom cijena žitarica i uljarica, kao i uštedama na troškovima sirovina i materijala.

U toj je poslovnoj grupi najveći prihod imalo je Belje, 92 milijuna kuna, dok mu je operativna dobit bila 11,6 milijuna kuna.

PIK Vinkovci su u siječnju ostvarili prihod od 67 milijuna kuna, uz EBITDA od 2,4 milijuna kuna, a Vupik prihod od 34 milijuna kuna i operativnu dobit od 3,3 milijuna kuna.

Troškovi izvanredne uprave 1,37 milijardi kuna

Po podacima iz izvješća o troškovima izvanredne uprave i poslovanja Agrokora d.d., od ulaska izvanredne uprave u Agrokor, odnosno od 10. travnja 2017. do kraja siječnja ove godine, operativni troškovi iznose oko 1,37 milijardi kuna, od čega se najveći dio, 796,3 milijuna kuna odnosi na trošak pravnih, financijskih i ostalih savjetnika te savjetnika za restrukturiranje.

Operativni troškovi za siječanj ove godine iznosili su ukupno 42,8 milijuna kuna, od čega su troškovi savjetnika bili 32,3 milijuna kuna.

Izvanredna uprava u izvješću, koje se odnosi na razdoblje od 11. veljače do 11. ožujka, uz ostalo podsjeća da će 1. travnja biti dan počeka provedbe nagodbe, a tada će, umjesto Agrokora, s radom početi nova krovna kompanija - Fortenova grupa.

Inače, Agrokorove tvrtke koje kotiraju na Zagrebačkoj burzi još nisu dostavile rezultate poslovanja za četvrti kvartal, odnosno za 2018. godinu, opravdavajući se složenošću i opsežnošću postupka izvanredne uprave. No, zato su Belje, Jamnica, Vupik, Zvijezda, PIK-Vinkovci i Ledo danas dostavili burzi okvirne rezultate za siječanj, baš kao što je i koncern ‘okvirno‘ obavijestio javnost o siječanjskom poslovanju.

19. travanj 2024 11:18