Aktualno
StoryEditor

Agrokor mijenja ime u Fortenova grupa, Peruško glavni izvršni direktor

28. Veljača 2019.

Agrokor od 1. travnja mijenja ime u Fortenova grupa. Taj dan ujedno je novi početak za najveći poslovni sustav u Hrvatskoj, kada će se službeno tražbine vjerovnika prenijeti na novu Grupu. Time vjerovnici postaju vlasnici poslovnih udjela nizozemske tvrtke Aisle Dutch TopCo, matične kompanije Agrokora te mogu službeno početi upravljati Grupom. Objavili su to na današnjoj konferenciji za novinare Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora i Irena Weber njegova zamjenica, dvojac koji je točno na današnji dan prije godinu preuzeo vođenje izvanredne uprave.

Peruško je predstavio i novi sustav upravljanja Fortenova grupe. Korporativna struktura bit će monistički sustav, u kojem će operativno upravljanje voditi tri izvršna direktora, a nadzor će se vršiti kroz Upravni odbor koji će se sastojati od devet članova. Privremeno vjerovničko vijeće tako je danas za glavnog izvršnog direktora (CEO) Fortenova grupe izabralo Fabrisa Peruška, a njegova zamjenica Irena Weber bit će jedna od izvršnih direktorica, ujedno i glavna operativna direktorica. Treći izvršni direktor, koji će biti zadužen za financije još nije imenovan.

Upravni odbor sačinjavat će osam neizvršnih direktora: Daniel Boehi, Miodrag Borojević, Paul Foley, Kelly Griffith, Maksim Poletaev, Julian Michael Simmonds, Sergei Volk te još neimenovani predstavnik radnika. Jedini izvršni direktor bit će također Peruško.

- Ime Fortenova simbolizira novi početak nove kompanije sa snagom koja će stvarati dodanu vrijednost za zaposlenike, naše klijente, dioničare, kupce i sve ostale dionike procesa - istaknula je Weber. Dodala je kako se status radnika, njihovi ugovori i radnička prava prenose na novu kompaniju, s time da kolektivni ugovor traje do lipnja, kada će se vjerojatno ići u nove pregovore.

Peruško je objasnio kako će implementacijom nagodbe biti obuhvaćeno 159 kompanija, od kojih će se njih 45 insolventnih ‘zrcaliti’ na nove ’plus’ kompanije, njih 32 solventne po prijenosu udjela u novu Grupu izlazi iz Izvanredne Uprave, a registracija ostale 82 kompanije koje posluju u inozemstvu prenijet će svoje udjele sukladno jurisdikcijama na pojedinim tržištima. One, naime ne spadaju pod Zakon o Izvanrednoj upravi te će se s njima potpisivati Ugovori o prijenosu, a Peruško je najavio kako bi proces s takvim kompanijama trebao trajati tri do četiri mjeseca.

Peruško će neko vrijeme imati dvojaku funkciju, bit će i CEO-a Fortenove grupe i nastavit će mandat izvanrednog povjerenika u onim kompanijama koje će se postepeno prenositi na novu Grupu. Kompletno brisanje Agrokora kakvog poznajemo iz Sudskog registra može se očekivati tek za godinu do dvije.

Stara dugovanja više neće biti usmjerena prema pojedinačnim vjerovnicima nego Fortnenova grupi. Peruško je na pitanje novinara o aktualnom stanju s refinanciranjem roll up kredita istaknuo  da se radi o procesu koji će neko vrijeme traje te da će biti puno lakše ugovarati uvjete nakon 01. travnja, kada  bi pravni rizici trebali biti manji.

- Prije točno godinu dana ovaj nam se trenutak činio vrlo dalekim. U međuvremenu je odrađeno puno procesa i postavljeni su zdravi temelji za poslovanje naših najvažnijih sektora: maloprodaje, proizvodnje hrane i poljoprivrede. Zahtjevno je voditi paralelno implementaciju Nagodbe I normalno operativno poslovanje kompanija, pogotovo kada je priprema turističke sezone u svom punom zamahu – istaknula je Weber.

Implementacijski proces obuhvaća čak 100 tisuća koraka (od promijene OIB-a kompanija, etiketa, bar kodova, računa na blagajnama, prilagodbe čak 250 softverskih aplikacija, prenošenja financija na novu bilancu, interne komunikacije itd). Za 50 tisuća zaposlenih u sustavu Agrokor napravljena je aplikacija za internu komunikaciju te snimljen animirani film koji bi trebao približiti proces implementacije svim zaposlenicima kroz jednostavne primjere.

22. travanj 2024 08:02