Aktualno
StoryEditor

Agrokor opovrgava navode o pogodovanju nekim dobavljačima

25. Svibanj 2018.

 

"Danas objavljene špekulacije o pogodovanju od strane izvanredne uprave pojedinim dobavljačima i navodnom pretvaranju starog duga u granični su konstrukcije u kojima nema istine", izvijestili su u petak i iz Agrokora.

Agrokor je, navodi se,  pod bivšom upravom izdavao mjenice kao garanciju za plaćanje za isporučenu robu i ako je rok plaćanja nakon 10. travnja, to je po definiciji granični dug.

>>>Novi mailovi optužuju Maricu Vidaković, ona tvrdi da nije bilo pogodovanja Krašu

Ističe se i kako su svi odnosi u kojima je u podlozi bila isporuka robe i usluga, a kod kojih su se eventualno drugim instrumentima produžavali izvorni rokovi plaćanja, poput robno-trgovačkih kredita, robnih mjenica ili cesija, čija su dospijeća nakon 10. travnja,  granični dug Agrokora prema dobavljačima.

"Sva plaćanja starog i tzv. graničnog duga bila su u skladu sa Zakonom o postupku izvanredne uprave. Ovo su činjenice, a sve drugo su konstrukcije koje njihovi autori pokušavaju "dokazati" dijelovima komunikacije odnosno izvatcima iz e-mailova.  Kako su primatelji ili pošiljatelji nekih od tih e-mailova zaposlenici Agrokora bit će potrebno utvrditi jesu li neovlašteno otuđeni. Ukoliko je došlo do neovlaštenog otuđenja poduzet će se pravne radnje kroz koje će vjerujemo sve biti razjašnjeno", stoji u priopćenju Agrokora.

>>>Kraš nastavlja s jačanjem izvoza, neto dobit grupe u 2017. iznad 30 milijuna kuna

Također, ističe se i da je izvanredna uprava  obavijestila Trgovački sud u Zagrebu da je u tijeku izrada tablica sa svim plaćanjima prema svim dobavljačima koje će biti objavljene čim budu verificirane.

Navodi se i da Agrokor nema centralni izvještajni sustav i da se podaci operativnih kompanija kojih je 77 pod Zakonom o postupku izvanredne uprave, obrađuju ručno te je zato objedinjavanje i provjera ovih podataka traži još nešto vremena.

>>>Agrokor još nije dostavio Trgovačkom sudu popis plaćenih tražbina

"Kada tablice budu objavljene iz njih će biti potpuno jasno da konstrukcije koje su objavljene nemaju utemeljenje u činjenicama", zaključuje se u priopćenju iz koncerna.

17. travanj 2024 18:17