Aktualno
StoryEditor

Agrokor: Prehrana i poljoprivreda s dobiti, trgovina s negativnom EBITDA

12. Prosinac 2017.

U prvih deset ovogodišnjih mjeseci Agrokorovi sektori prehrana i poljoprivreda poslovali su s dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), dok je sektor maloprodaja i veleprodaja poslovao s negativnom EBITDA, pokazuje redovito mjesečno izvješće izvanredne uprave koncerna.

Agrokorova poslovna grupa maloprodaja i veleprodaja, koja uključuje zbrojene rezultate Konzuma Hrvatska, Tiska, Konzuma BiH i Velpro centra, ostvarila je u prvih deset mjeseci prihod od 12,6 milijardi kuna i negativni EBITDA od 83 milijuna kuna.

>>>Izvješće: Konzum u pet mjeseci prihodovao 3,4 milijarde kuna, operativna dobit negativna

Grupa prehrana, koja čini devet kompanija, a među većima su Jamnica, Ledo, Zvijezda i PIK Vrbovec, ostvarila je 7,04 milijarde kuna prihoda, uz EBITDA od 1,03 milijarde kuna, a u grupi "poljoprivreda" ukupni prihodi iznosili su 2,29 milijardi kuna, uz EBITDA od 269 milijuna kuna.

Konzum, Jamnica i Ledo u plusu, Tisak negativan...

Među važnijim Agrokorovim kompanijama, Konzum je u prvih deset mjeseci ostvario EBITDA od 144 milijuna kuna, uz prihode od 7,55 milijardi kuna. U izvješću se napominje da je broj kupaca smanjen nakon turističke sezone, ali da je listopad pokazao stabilizaciju u brojku dolazaka kupaca.

>>>Slučaj Agrokor: Što traži 15.000 malih dioničara

Tisak je od početka godine do kraja listopada ostvario negativni EBITDA od 31 milijun kuna i prihod od 1,72 milijarde kuna.

EBITDA Jamnice u tom je razdoblju iznosio 285 milijuna kuna, uz prihod od 1,15 milijardi kuna, a Ledo je poslovao s EBITDA-om od 207 milijuna kuna i prihodom 949 milijuna kuna.

EBITDA Zvijezde u prvih deset mjeseci iznosio je 49 milijuna kuna, uz 549 milijuna kuna, a prihodi PIK-a Vrbovec iznosili su 1,51 milijardu kuna, uz EBITDA od 102 milijuna kuna.

>>>Tedeschi: Agrokor je najveća poslijeratna tragedija jer tamo nije bilo odgovornosti lidera

Belje je pak poslovalo s EBITDA od 168 milijuna kuna, s prihodima od 1,06 milijardi kuna, a PIK Vinkovci su prihodovali 290 milijuna kuna (EBITDA 29 milijuna kuna). S nešto manjim prihodima, od 270 milijuna kuna, Vupik je ostvario EBITDA od 56 milijuna kuna.

23. travanj 2024 21:21