Aktualno
StoryEditor

Agrokor: Prijavljeno 504 milijarde kuna tražbina

12. Prosinac 2017.

Osim poslovnih rezultata kompanija, izvanredna uprava je danas izvijestila i o ostalim aktivnostima u Agrokoru d.d.

Pritom je jedna od ključnih tema bila prijava tražbina budući da su 9. studenoga svi podaci o ispitanim prijavljenim tražbinama vjerovnika sukladno zakonskoj proceduri objavljeni na e-oglasnoj ploči Trgovačkog suda u Zagrebu.

Vjerovnici su prijavili ukupno 504 milijarde kuna tražbina, od čega se najveći dio u iznosu od 446,2 milijarde kuna odnosi na tražbine sudužnika (jamstva) te zahtjeve za osiguranjem sredstava, jamstva/sudužništva te regresna prava za mjenice i cesije koje su evidentirane i nemaju pravo glasa. Ukupno je priznato i osporeno 57,7 milijardi kuna. Vrijednost priznatih tražbina je 41,2 milijarde kuna.

>>>Od Hanfe zatraženo da utvrdi kada ‘nesmjenjiva uprava’ Agrokora mora ponuditi preuzimanje dionica

Od navedenog iznosa, pravo glasa trenutno ostvaruju vjerovnici s 29,6 milijardi kuna potraživanja, budući da pravo glasa nemaju povezane osobe nad kojima se provodi postupak izvanredne uprave. Tijekom obrade i ispitivanja prijavljenih tražbina, osporeno je njih 1.102 u cijelosti ili djelomično, čija je ukupna vrijednost 16,5 milijardi kuna. Nakon objave, pojedini vjerovnici zatražili su dopunu, odnosno izmjenu tablica.

>>>Agrokor: Priznato 41,23 milijarde, a osporeno 16,54 milijarde kuna tražbina

Zasad je, kako se navodi, zaprimljeno 13 prijava tražbina za koje vjerovnici imaju potvrdu da su prijavu tražbine predali u roku, koje su naknadno ispitane te priznate u ukupnom iznosu od 9.79 milijardi kuna te su izvršeni ispravci tražbina za još 36 vjerovnika. Također je zaprimljeno 15 podnesaka kojima vjerovnici osporavaju tražbine drugih vjerovnika, a koji se odnose na ukupno 173 različite tražbine.

>>>Slučaj Agrokor: Što traži 15.000 malih dioničara

Izvanredna uprava podsjeća da se Privremeno vjerovničko vijeće sastalo dva puta unutar izvještajnog razdoblja te odobrilo Agrokoru da glasa za plan restrukturiranja u predstečajnom postupku Zvečeva u kojem Agrokor sudjeluje kao vjerovnik i dalo dodatna odobrenja za  plaćanja dospjelih tražbina malih kao i ostalih dobavljača koje su nastale prije donošenja rješenja o otvaranju postupka izvanredne uprave.

>>>FOTO: Predstavljena knjiga o lažiranju financijskih izvještaja, prijevarama i računovodstvenoj forenzici

"Izvanredna uprava i dalje poduzima sve raspoložive pravne aktivnosti s ciljem zaštite imovine sustava Agrokor i kompanija iz sustava u Hrvatskoj i inozemstvu. Tijekom izvještajnog razdoblja nastavlja se redovita, izravna i formalna komunikacija s vjerovnicima, dužnicima, sindikatima, zaposlenicima, menadžmentom, kao i predstavnicima vlasti i institucija u zemljama u kojima Agrokor posluje", kaže se u izvješću.

>>>Agrokor primio gotovo 10,000 tražbina vjerovnika

Dodaje se da su razgovori o sklapanju nagodbe, o kojoj odlučuju vjerovnici, u tijeku te da je fokus na dugoročno održivim prijedlozima, o čijem će se daljnjem razvoju izvještavati u idućim mjesecima.

19. travanj 2024 22:45