Aktualno
StoryEditor

Agrokor: Vjerovnici će dobiti između 1,8 i 3,8 milijardi eura

14. Ožujak 2018.

Prema preliminarnim procjenama Agrokorovih savjetnika, u najboljem od svih slučajeva vrijednost Agrokora iznosi oko pet milijardi eura, od čega bi njegovim vjerovnicima nakon nagodbe moglo pripasti 3,8 milijardi. Međutim, postoji i račun o donjim vrijednostima. On kaže da Agrokor vrijedi minimalno 2,6 milijardi eura, a da bi, ako se ta vrijednost na koncu potvrdi, vjerovnicima moglo pripasti samo 1,8 milijarda eura.

>>> Agrokor: Prijavljeno 504 milijarde kuna tražbina

U međuvremenu, zaključno s koncem ovog mjeseca, izvanredna uprava Agrokora predviđa da će dobavljačima biti isplaćeno preko 490 milijuna eura starog i graničnog duga, od čega se na stari dug odnosi 188 milijuna eura, a na granične tražbine 302 milijuna eura.

Ali i ti će iznosi dodatno biti manji za  preko 1,5 milijarde eura za koliko će buduće nove tvrtke u startu biti zadužene. Veći dio toga, nešto preko milijarde eura odnosi se na lanjski roll up kredit, koji bi s nagodbom trebao biti prebačen na nove tvrtke nakon što se postojeće likvidiraju, a najviše do 530 milijuna eura odnosilo bi se na tražbine nastale prije otvaranja postupka izvanredne uprave koje se ne bi otpisivalo. Radi se o tražbinama prema tvrtkama koje nisu u postupku izvanredne uprave (87,3 milijuna eura), neosiguranim tražbinama u tvrtkama koje jesu u postupku izvanredne uprave (cca 38 milijuna eura) te o 405 milijuna eura osiguranih tražbina zalogom u tvrtkama koje su u postupku izvanredne uprave.

Procjene ne treba uzimati zdravo za gotovo

Treba, međutim, odmah i napomenuti da su te procjene itekako još podložne značajnim promjenama i da ih ne treba uzimati zdravo za gotovo. Te su procjene danas objavljene na Agrokorovim internetskim stranicama kako bi bile dostupne svim vjerovnicima. Objavljene su i druge informacije i dokumenti koji će vjernicima pomoći u razumijevanju prijedloga plana strukture nagodbe objavljenog u prosincu prošle godine.

>>> ‘Grandiozna opsjena’ Agrokor je najveći Sberbankov međunarodni fijasko – Ruspress

U međuvremenu, zaključno s koncem ovog mjeseca, izvanredna uprava Agrokora predviđa da će dobavljačima biti isplaćeno preko 490 milijuna eura starog i graničnog duga, od čega se na stari dug odnosi 188 milijuna eura, a na granične tražbine 302 milijuna eura.

Od objavljenog seta informacija i dokumenata također je iznimno zanimljiva tablica minimalnih i maksimalnih procijenjenih vrijednosti pojedinih Agrokorovih tvrtki. Gotovo je šokantna procjena da je minimalna vrijednost Konzuma 140 milijuna eura, a maksimalna 336 milijuna eura. Kada bi to bile prodajne cijene (ali nisu!), Konzum bi mogao biti prodan još do večeras! Po tim procjenama najveću vrijednost ima Mercator (između 763 milijuna i 1,47 milijarde eura), iz čega proizlazi da je Todorić svojedobno napravio fantastičan posao kada je većinski paket (53 posto) dionica Mercatora platio  ‘samo‘ 240 milijuna eura.

19. travanj 2024 15:05