Korona i biznis
08. lipanj 2017.

Agrokoru odobreno novo zaduženje od 530 milijuna eura

Privremeno vjerovničko vijeće danas je dalo Agrokoru suglasnost za ugovaranje novog zaduženja od 530 milijuna eura, od čega na kredit otpada 480 milijuna eura tzv. roll up modelom u koji je uključeno 80 milijuna eura kredita koji je Agrokor dobio od domaćih banaka u travnju. Rekao je to izvanredni povjerenik Ante Ramljak na konferenciji za novinare dodavši da će kamata biti četiri posto s rokom otplate od 15 mjeseci, s tim da se rok računa od 10. travnja kada je tu tvrtku preuzela izvanredna uprava. Ukoliko se pak kredit otplati u gotovini jednom godišnje, kamata će iznositi 3,8 posto.

Kako sad stvari stoji, za svaki euro novog kredita kreditorima će biti vraćen euro starog, a osim ovoga, po istom modelu Vijeće je odobrilo i dodatnih 50 milijuna eura robnog kreditiranja za one dobavljače koji to budu željeli, odnosno da isporučuju robu za koju će im biti isplaćen dug nastao prije 10. travnja od kada se aktivirao lex Agrokor. Tako ukupni kreditni aranžman Agrokoru sada iznosi 1,06 milijardi eura, s tim da je novo zaduženje u visini 530 milijuna eura, a ostatak će se usmjeriti na refinanciranje starog duga.

>>>Restrukturiranje Agrokora pratite na Lideru

Prva bi tranša od 100 milijuna eura trebala sjesti početkom slijedećeg tjedna, a kako je rekao Ramljak, najprije će se isplatiti dobavljači kojima se nešto kasni u plaćanju isporuke roba nakon 10. travnja. Predstavnica velikih dobavljača Marica Vidaković iz Kraša rekla je da su dobavljači Agrokoru nakon dolaska izvanredne uprave plasirali roba u vrijednosti 2,4 milijarde kuna, od čega im je plaćeno 1,7 milijardi kuna. Također je dogovoreno, da se iz ovog kredita dobavljačima isplati na ime njihovih starih potraživanja ukupno 150 milijuna eura, s tim što će se, napomenula je, OPG-ima i obrtima platiti dug u punom iznosu (oko 30 milijuna eura), dok će veliki dobavljači među sobom tek odrediti kriterije koliko će tko od njih naplatiti svoja potraživanja od Agrokora. Najveći pak dio kredita bit će iskorišten za dovršetak pripreme predstojeće sezone i za nastavak redovnog poslovanja Agrokorovih kompanija.

Izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak rekao je da je od pet članica Privremenog vijeća samo Sberbank (predstavnik skupine ‘neosigurani vjerovnici‘) bio protiv ove odluke, dok su Marica Vidaković (veliki dobavljači), Mato Brlošić (mali dobavljači), Knighthead Capital Management (skupina vjerovnika ‘imatelji obveznica‘) i Zagrebačka banka (skupina vjerovnika ‘osigurani vjerovnici‘) dali svoju suglasnost za novim kreditom. Usprkos tome, Ramljak vjeruje da će i Sberbanka naći svoj interes da sudjeluje u financiranju ovog kredita.

Naime, novi kredit od 480 milijuna eura osiguran je od dviju financijskih institucija – fonda Knighthead Capital Management i Zagrebačke banke, s tim da tu odluku tek trebaju donijeti nadležna tijela Zagrebačke banke, u što se ne sumnja. No osim američkog fonda i Zabe, Privremeno vjerovničko vijeće i Ramljak pozvali su do 30. lipnja i ostale banke i druge fondove da sudjeluju u kreditu u onom iznosu koliki je njihov udio u ranijem kreditiranju Agrokora. Grupa domaćih banaka ima pravo ukupnog upisa kredita 160 milijuna eura, stranih banaka (ne samo Sberbanka i  VTB-a) moći će ukupno sudjelovati u kreditu sa 170 milijuna eura, a imatelji Agrokorovih obveznica sa 150 milijuna eura. Ramljak vjeruje da će se javiti i druge domaće i strane banke i fondovi, a čak i da se nitko ne javi, rekao je, ostaju Amerikanci i Zaba koji su sigurni financijeri.

Ramljak je rekao da je ovo zadnje kreditno zaduženje Agrokora pod izvanrednom upravom i da sad slijedi faza restrukturiranja i pripreme za nagodbu. Ukoliko neke Agrokorove kompanije ne budu i nakon ovog kreditnog aranžmana pokazale sposobnost da ostanu na tržištu, ići će u stečaj.

Ramljak je, na upit novinara, rekao i to da je ukupni dug Agrokor koncerna Koncernu Agram 296 milijuna kuna.

>>>Repo aranžmani: Agram ima mnogo veći interes za spašavanje Agrokora nego Todorić