Aktualno
StoryEditor

Agrokoru prodaja lani pala 12 posto, gubitak još nepoznat

27. Travanj 2018.

Obzirom na okolnostima pod kojima je u 2017. godini, osobito u prvoj polovici godine, Agrokor poslovao, izvanredna uprava dosta je zadovoljna postignutim poslovnim rezultatom. Konsolidirani rezultat Grupe Agrokor pokazuje da je ta kompanija u prošloj godini imala ukupni prihod od prodaje u iznosu od 39,3 milijarde kuna, što je samo 12 posto manje nego u 2016. godini.

>>>Vidaković: Sporazumom Tiska i Zagreba stvorena nesigurnost za dobavljače

Konsolidirani podatak o prihodu od prodaje, međutim, sam po sebi ne otkriva cijelu sliku poslovanja, jer je konsolidacijom obuhvaćeno 105 tvrtki, od čega 52 u Hrvatskoj (pod nadležnošću izvanredne uprave nalazi se 77 tvrtki u Hrvatskoj). Nadalje, na brifingu za novinare, na kojem su predstavljeni ti rezultati nije se moglo doznati koliko u prihodima od prodaje sudjeluju tvrtke koje su pod izvanrednom upravom, a koliko one koje sjedište imaju izvan Hrvatske. Što je još važnije, u predstavljenom računu dobiti i gubitka za Grupu Agrokor nedostaje onaj konačan podatak – koliki je gubitak napravljen tijekom prošle godine. Taj će podatak biti objavljen naknadno, kao što će naknadno biti objavljeni i rezultati poslovanja po pojedinoj kompaniji.

Zasad je tek objavljeno da je Grupa Agrokor, odnosno 105 njezinih tvrtki, prošlu godinu završila s EBITDA od 665 milijuna kuna (35 posto manje nego godinu ranije), dok je EBITDA bez troška restrukturiranja iznosila 967 milijuna kuna, što je samo šest posto manje nego u 2016. i zbog čega je izvanredna uprava zadovoljna rezultatom.

>>>‘To je nedopustivo’: Franck se žali na netransparentnost izvanredne uprave Agrokora

Sam Agrokor d.d., dakle krovna kompanija čiji prihodi uglavnom ovise od upravljačkih naknada koje joj plaćaju operativne kompanije, lani je ostvario 29 posto manje prihode (ukupno 285 milijuna kuna) nego godinu ranije, a njegova je EBITDA smanjena 76 posto (na 253 milijuna kuna). No, za Agrokor d.d. daleko je važniji podatak koji se nalazi u njegovoj bilanci, a koji kaže da je vrijednost njegove imovine (8,9 milijardi kuna) za 23,3 milijarde kuna manja od njegovih obveza. K tome još treba pribrojiti i negativan kapital Grupe Agrokor u iznosu od 20,8 milijardi kuna, što znači da ukupne obveze Agrokora za 44,1 milijardu kuna premašuju vrijednost njegove imovine.

25. travanj 2024 19:02