26. rujan 2017.

Air Berlin nastavlja ‘spasonosne‘ pregovore s EasyJetom i Lufthansom

Druga po veličini njemačka zrakoplovna kompanija Air Berlin, koja je u financijskim problemima, nastavlja razgovore s EasyJetom i Lufthansom o mogućoj prodaji.

>>>Njemačka tvrtka Intro nudi 500 milijuna eura za kupnju posrnulog prijevoznika Air Berlin

Iz Air Berlina, koji leti i dalje nakon spasonosnog zajma od 150 milijuna eura od njemačke vlade, poručili su da bi eventualni dogovor spasio 80 posto radnih mjesta njihovih djelatnika.

Razgovori s dvije avioprijevozničke kompanije u cilju prodaje dijelova poslovanja će se nastaviti do 12. listopada, kazali su iz Air Berlina. Konačni dogovor će morati biti odobren od regulatora Europske unije.

Ranije je vlasnik British Airwaysa IAG potvrdio isticanje ponude za dio Air Berlina, no poručio je da očekuje da će posrnuli prijevoznik u većini prijeći u ruke Lufthansi.

 

>>>Iznenadno i masovno obolijevanje pilota prizemljilo Air Berlin

Air Berlin, koji ima oko 140 zrakoplova, zahtjev za pokretanje stečaja podnio je u kolovozu nakon što mu je dioničar Etihad Airways u lipnju uskratio financijsku podršku zbog višegodišnjih gubitaka.

Izvršni direktor berlinske kompanije Thomas Winklemann je kazao da su na putu postizanja sporazuma s ponuđačima koji bi donio dobre poslovne izglede za oko 80 posto zaposlenih. "Međutim, olakšanje neće nastupiti sve dok Europska komisija konačno ne odobri transakciju", ističe Winklemann.

Ranije ovog mjeseca EK je odobrila 150 milijuna eura zajma od strane njemačke vlade, kazavši kako će to pomoći u zaštiti interesa putnika zrakoplova.

Air Berlin je nedavno bio prisiljen otkazati oko 100 letova nakon što je velik broj od oko 200 pilota iznenada otvorio bolovanje. Kompanija ih je ubrzo optužila da time sabotiraju spasonosne pregovore s potencijalnim ulagačima.