15. siječanj 2018.

Airbus pretekao Boeing dosegnuvši rekord u broju naručenih zrakoplova

Europski zrakoplovni div Airbus u prošloj je godini po narudžbama zrakoplova pretekao konkurenta Boeinga, ali još zaostaje u broju isporučenih letjelica, pokazali su podaci objavljeni u ponedjeljak.

Airbus je u priopćenju objavio da je u 2017. zaprimio 1.109 narudžbi zrakoplova a isporučio ih je 718, najviše otkada su počeli poslovati. Njegov američki konkurent Boeing osigurao je pak 912 narudžbi i a isporučili su 763 zrakoplova.

>>>Automobilski div PSA vraća se na američko tržište uslugom dijeljenja automobila

- Airbusove isporuke komercijalnih zrakoplova porasle su u 2017. petnaestu godinu zaredom, dosegnuvši novi rekord tvrtke od 718 zrakoplova isporučenih za 85 kupaca, navodi se u Airbusovom priopćenju.

- Isporuke su bile više od četiri posto iznad prethodne najviše razine od 688 (isporučenih zrakoplova) u 2016. godini, dodali su.

Krajem prošle godine Airbus je u knjigama imao ukupno 7.265 nerealiziranih narudžbi u vrijednosti 1.059 milijardi dolara (867 milijardi eura) po kataloškiim cijenama, navodi se u Airbusovom priopćenju.

>>>Atlantic preuzima distribuciju proizvoda kompanije Mars u Hrvatskoj

- Novi Airbusov rekord u stavci isporuka zajedno s našim četvrtim rezultatom u stavci novih narudžbi zaokružuje za nas izuzetnu godinu, konstatira glavni poslovni direktor Airbusa Fabrice Bregier.