Aktualno
StoryEditor

Airbus ukida više od 1.100 radnih mjesta u Francuskoj i Njemačkoj

30. Studeni 2016.

Europski div industrije zrakoplova Airbus ukida više od 1.100 radnih mjesta u Europi i zatvara jedno od svojih sjedišta u Pariškoj regiji, u sklopu nastavljenog programa restrukturiranja, najavili su iz kompanije.

Ukupno 640 radnih mjesta bit će izgubljeno u Francuskoj, a najvećim će dijelom pogoditi poslovne operacije u Suresnesu, nedaleko Pariza, gdje će ugasiti istraživačke aktivnosti.

Daljnjih 429 radnih mjesta bit će ugašeno na njemačkim postrojenjima, uključujući ona u Hamburgu, Bremenu, Ulmu i Ottobrunnu, nedaleko Muenchena.

"Airbus Grupa planira progresivno smanjenje postojećeg broja zaposlenih, kojih je trenutno oko 136 tisuća, a najviše njih 1.164", priopćeno je iz kompanije u utorak.

"Financijska logika"

Sindikati optužuju Airbus da se rukovodi "financijskom logikom" u smanjenju radnih mjesta u vrijeme kada njegova knjiga narudžbi doseže vrijednost od gotovo 1.000 milijardi eura, što odgovara proizvodnji od osam do 10 godina.

Nepovoljne okolnosti primorale su, pak, Airbus da traži razne mogućnosti smanjenja troškova. Odjel poslovanja s helikopterima pritišće slaba potražnja, pa je Airbus bio prisiljen sa strane izdvojiti rezervacije u iznosu dvije milijarde eura kako bi pokrio troškove modela vojnog zrakoplova A400M, a i njegov se ključni model A380 sporo uspinje na tržištu.

Airbusov projekt restrukturiranja, nazvan Gemini, ima za cilj spojiti tvrtkin odjel poslovanja s komercijalnim zrakoplovima u novi subjekt, Airbus Grupu, do ljeta 2017. godine.

24. travanj 2024 06:42