Aktualno
StoryEditor

Airbusov raketni motor Prometej dobio podršku Europske svemirske agencije

02. Veljača 2017.

Francuski Airbus Safran Launchers je potpisao ugovor s Europskom svemirskom agencijom (ESA) za razvoj raketnog motora Prometej s ciljem prvih testova u roku od tri godine.

Malen tim inženjera iz Airbus Safran Launchers i Francuske svemirske agencije (CNES) je od 2015. investirao nekolikom milijuna eura u motor pogonjen tekućim kisikom i metanom čija je glavna značajka višekratna upotreba. ESA je prošlog studenog na konferenciji u Lucerneu, Švicarska, projekt Prometej uključila u svoj program "Pripreme za buduće lansere" (engl. Future Launchers Preparatory Program, FLPP).

Alain Charmeau, šef Safran Launchersa, u razgovoru za SpaceNews kaže da će FLPP u razvoj i testiranje Prometeja usmjeriti 85 milijuna eura što bi trebalo rezultirati prvim testovima u 2020. godini. Očekuje se da će "pokroviteljstvo" ESA-e potaknuti interes i drugih zemalja.

>>>ESA osvojila 9.5 posto veći proračun za 2017.

- ESA će isplatiti ugovoreno Airbus Safran Launchers i on će tada surađivati s europskom industrijom, dakako, u Francuskoj i Njemačkoj, ali će također imati doprinose iz Italije, Švedske i, u manjoj mjeri, nekolicine drugih zemalja – rekao je Charmeau.

18. travanj 2024 05:49