12. travanj 2017.

Akcija ‘Krug‘ razbila zločinačku organizaciju, 15 osumnjičenih za utaju 34,4 milijuna kuna poreza

U operativnoj akciji "Krug" koju su policija, Uskok i tzv. porezni Uskok proveli na osječkom području 15 osoba osumnjičeno je za zločinačko udruživanje radi utaje poreza pri čemu je državni proračun navodno oštećen za čak 34,4 milijuna kuna.

Policija je izvijestila da 15 hrvatskih državljana u dobi od 21 do 65 godina, "od kojih dvije osobe ujedno imaju i državljanstvo Republike Srbije", sumnjiči za kaznena djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

- Zbog sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela, 14 osoba je uhićeno 11. travnja 2017. dok je jedna osoba trenutno nedostupna. Provođenjem više dokaznih radnji pretraga domova i drugih prostorija te poslovnih prostora osumnjičenih osoba pronađena je veća količina novca u raznim valutama, dokumentacija, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku, izvijestila je policija.

Dodaju da su slučaj prijavili Uskoku te da su uhićeni predani pritvorskom nadzorniku.

Uskok je izvijestio da je u tom slučaju pokrenuo istragu te da je za 13 okrivljenika od suca istrage osječkog Županijskog suda zatražio određivanje istražnog zatvora.

Tužiteljstvo tvrdi da je navodni organizator organizacije "od 1. siječnja 2015. do 11. travnja 2017. na području Osijeka, Vukovara, Nijemaca, Našica, Vinkovaca i Bršadina, ustrojio zločinačko udruženje povezavši u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge neosnovanim umanjenjem obveze poreza na dodanu vrijednost trima trgovačkim društvima".